​Sindicatele din sănătate urmează să ia mâine o decizie în privința declanșării grevei generale începând cu data de 15 iunie, a anunțat marți Leonard Bărăscu, președintele Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar. Sindicaliștii au avut marți o întâlnire la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, de la care așteaptă până mâine un răspuns legat de revendicările lor.

Protest Sanitas în fața Ministerului SănătățiiFoto: Hotnews

Principalele revendicări ale sindicaliștilor din sănătate sunt legate de salarii și în special de discrepanțele salariale dintre diverse categorii de angajați, de acordarea voucherelor de vacanță, dar și de blocarea angajărilor din sănătate, în urma adoptării Ordonanței austerității.

Guvernul anunță că a găsit soluții la revendicările sindicaliștilor din sănătate

De cealaltă parte, Guvernul a anunțat, imediat după consultările dintre premierul Ciucă și sindicate, la care au participat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Alexandru Rafila, că „principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților și noul sistem de salarizare”.

Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătății, Guvernul anunță că va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers inițiat deja la nivelul sistemului Educației, ambele domenii reprezentând priorități ale Coaliției de Guvernare.

În plus, vor fi alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sistem.

De asemenea, pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale.

Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare, anunță Executivul.

Pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale, mai precizează reprezentanții Executivului.

Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă. În cadrul discuțiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situației concediilor medicale, se mai precizează într-un comunicat al Executivului.

De asemenea, „dialogul va continua, pentru implementarea soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor oferite de sistemul medical din România”.

Programul protestelor anunțate de Sanitas: grevă de avertisment pe 8 iunie și grevă generală pe 15 iunie

​Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar și cel al asistenței sociale, a organizat marțea trecută un protest în fața sediului Ministerului Sănătății, la care au participat câteva sute de persoane. Nemulțumiți de salarii și de blocarea angajărilor în sănătate, sindicatele amenință cu o grevă de avertisment pe 8 iunie și cu declanșarea grevei generale începând din 15 iunie.

Programul protestelor anunțate de Sanitas:

  • 23 mai 2023 – pichetarea Ministerului Sănătății;
  • 8 iunie 2023 – grevă de avertisment cu întreruperea activității în intervalul orar 9:00 – 11:00;
  • 15 iunie 2023 – declanșarea grevei generale.