​Una dintre problemele nerezolvate de ani întregi în spitalele din România este cea a paturilor şi mai ales a aparaturii necesare pentru diferite investigaţii în cazul pacienţilor cu obezitate morbidă care depăşesc o anumită greutate, afirmă edicul Vasile Cepoi de la Institutul Regional de Oncologie Iaşi. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) au explicat că în standardele instituţiei, cerute pentru acreditarea spitalelor, nu există elemente specifice care să se refere la pacienţii suprapoderali,și doar anumite criterii de care spitalele să ţină cont astfel încât să răspundă nevoilor populaţiei pe care o deservesc.

Computer tomografFoto: Ukrphoto | Dreamstime.com

Medicul spune că aceasta este o problemă la nivel național.

Puţine spitale au mese chirurgicale sau computer tomograf pentru pacienții cu obezitate

  • „Pacienţii cu obezitate morbidă care depăşesc o anumită greutate constituie o problemă în acordarea asistenţei medicale, mai puţin din cauza lipsei unui pat, pentru că acest lucru mai poate fi rezolvat într-un fel, mai important este că nu există decât în puţine spitale mese chirurgicale, computer tomograf şi aparate de rezonanţă magnetică care să poată să preia aceşti pacienţi.
  • În aparatele de imagistică nu încap, circumferinţa aparatului nu permite intrarea pacienţilor cu această morbiditate, iar mesele de operaţie ţin până la 200 de kilograme în mod obişnuit.
  • Nici noi nu avem astfel de dotări, e destul de greu de rezolvat această problemă, cred că trebuie o decizie la nivel national, ar trebui ca cel puţin în fiecare regiune să existe posibilitatea preluării acestor pacienţi”, a declarat dr. Cepoi pentru News.ro.

El spune că speranţa unor dotări speciale pentru pacienţii suprapoderali sau cu obezitate morbidă ar putea veni prin prisma celor trei spitale regionale care ar urma să fie construite în România.

În acest moment, spitalele se pot ajuta între ele dacă este vorba despre un pacient programat, însă lucrurile se complică atunci când aceşti pacienţi suferă diferite complicaţii şi devin urgenţe.

  • „Spitalul trebuie să identifice particularităţile clinic-biologice ale populaţiei respective şi să aibă o soluţie pentru a rezolva astfel de probleme printr-o colaborare cu alte unităţi medicale.
  • În cazul în care starea pacientului nu constituie o urgenţă, acest lucru se poate rezolva pentru că poţi să cauţi o colaborare cu un alt spital care are o astfel de soluţie. În cazul urgenţelor practic însă este imposibil să rezolvi problema”, a afirmat medicul.

Nu există un protocol special la gardă pentru cei cu obezitate morbidă

  • „După ştiinţa mea nu există un astfel de protocol, această problemă, deşi persistă de ani de zile, nu a intrat pe agenda Ministerului Sănătăţii, probabil din cauza faptului că incidenţa este foarte redusă şi atunci prorităţile au fost altele, dar ea este o problemă pe care ar trebui să o avem în vedere şi ar trebui insistat pentru ca acestei probleme să i se găsească o soluţie la nivel national”, a mai spus medicul.

Cum se întâmplă în multe cazuri la urgenţă? În funcţie de starea pacientului, se găsesc soluţii pentru moment, inclusiv faptul că poţi să-i acorzi asistenţă pe pardoseală dacă e o problemă de urgenţă.

Probleme și cu transportarea pacienților cu obezitate morbidă

Dr. Mihai Grecu, şeful UPU SMURD Timiş şi şeful UPU de la Spitalul Judeţean Timişoara, a precizat că în cazul pacienţilor supraponderali sunt probleme nu numai în spital, legate de dotări, dar şi legat de transport:

  • „Problemele nu apar numai în spital, problemele, mai ales la pacienţii supraponderali care sunt imobilizaţi apar de acasă, pe parcursul transportului la spital, pentru că nu toate ambulanţele sau nu toate tărgile ţin mai mult de 170, 180 de kilograme.
  • După aceea, sigur, e segmentul acesta de urgenţă spitalicească unde din fericire noi aici avem două tărgi care sunt ceva mai late şi rezistă la astfel de greutăţi.
  • E o provocare permanentă, depinde de natura bolii pe care o are pacientul, poate la unii este suficientă expunerea radiologică tradiţională dar într-adevăr CT-uri în care să intre pacienţi supraponderali sunt extrem de puţine.
  • La noi la spital, de exemplu, nu avem un CT pentru astfel de pacienţi. Dacă este nevoie de exemplu numai de un CT de cap, se mai poate realiza, dar oricum este la limita superioară a suportabiltăţii aparatului şi atunci trebuie să încerci să găseşti alte mijloace complementare de diagnostic.
  • Din perespectiva transportului, mai solicităm colegii de la ISU să ne sprijine, fie cu un echipaj, fie cu un ATVPM, este o autospecială de transport personal şi victime multiple care a fost modificată în sensul preluării acestor pacienţi, sau o rampă pe care pacientul poate urca direct cu patul, se ancorează acolo în interiorul autospecialei şi pot fi transportaţi de la o unitate sanitară la alta sau de la domiciliu la spital sau invers”.

Un centru dotat cu aparatură pentru cei suprapoderali, o necesitate

  • “Ar fi util să existe un centru, e evident că aparate care să fie dedicate acestui tip de pacienţi care din fericire deocamdată la noi în ţară nu sunt atât de frecvenţi, sigur, nu orice spital îşi va putea instala un CT care să ducă greutăţi atât de mari, dar cu siguranţă măcar la nivel de judeţ sau la nivel de regiune măcar ar fi bine să existe aşa ceva”, a mai declarat dr. Mihai Grecu pentru News.ro.

La solicitarea News.ro reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) au explicat că în standardele instituţiei, cerute pentru acreditarea spitalelor nu există elemente specifice care să se refere la pacienţii suprapoderali, ci că există anumite criterii de care spitalele să ţină cont astfel încât să răspundă nevoilor populaţiei pe care o deservesc.

În acest moment, însă, în sistemul de stat nu există o statistică oficială a spitalelor care au dotări speciale pentru cei supraponderali.

În cea de-a doua ediţie a standardelor ANMCS pentru spitale nu există elemente specifice care să se refere la pacienţii supraponderali. Însă, în standardele ANMCS există criterii şi cerinţe referitoare la modul în care spitalul se organizează, astfel încât să răspundă nevoilor populaţiei.

Dotările unei unităţi sanitare cu paturi sunt reglementate prin Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 914/2006, pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare, actualizat, au explicat oficialii ANMCS.

Conform precizărilor ANMCS, instituţie aflată în subordinea Guvernului, Direcţiile de Sănătate Publică sunt instituţiile care verifică dotările spitalelor în vederea eliberării Autorizaţiei Sanitare de Funcţionare.(Sursa foto: Dreamstime.com)