​„Odonanța austerității” - publicată la începutul acestei săptămâni în Monitorul Oficial și care prevede, printre altele, suspendarea până la finalul anului a angajărilor în instituțiile publice - produce deja efecte și a blocat, în acest moment, angajările în sistemul sanitar, chiar dacă s-a vorbit despre o posibilă exceptare, iar sindicatele din domeniu amenință cu declanșarea grevei generale. „Ordonanța produce efecte. Aceasta este realitatea, angajările sunt blocate. Aveam concursuri în derulare care s-au blocat, este o certitudine”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor, pentru HotNews.ro.

SpitalFoto: Luckydoor | Dreamstime.com

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vorbește despre un memorandum pe care îl va propune în Guvern pentru deblocarea angajărilor, însă nu se știe clar cât va dura aprobarea acestuia, mai ales că Rafila spune că a cerut DSP-urilor din teritoriu o centralizare privind nevoia de personal medical.

„Posturile pot fi deblocate prin memorandum, memorandumul va permite același lucru ca și în cazul educației - o exceptare de la prevederile Ordonanței și posibilitatea de a se face angajări în sistemul de sănătate”, explică Daniel Coriu.

Președintele Colegiului Medicilor mai spune că, în acest moment, angajările sunt blocate. Mai mult chiar, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței, au fost blocate inclusiv concursurile aflate în derulare în acest moment: „Toate concursurile aflate în derulare sunt blocate. Atunci când va apărea un memorandum și va fi aprobat, poate exista șansa să se deblocheze. Dar în acest moment, ele sunt blocate, este efectul Ordonanței. Ordonanța produce efecte. Aceasta este realitatea, angajările sunt blocate.”

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România

„Aveam concursuri în derulare care s-au blocat, este o certitudine - la Pitești, la Ploiești și la Giurgiu. Și mi s-a transmis de acolo că s-au blocat concursurile”, adaugă Daniel Coriu.

Problema și mai mare este aceea că medicii nu se mai înscriu la concurs, mai ales la specializările grele - spre exemplu ATI, hematologie, mai spune președintele Colegiului Medicilor: „La hematologie s-au scos acum la concurs posturi la care nu s-a înscris nimeni. Sunt județe neatractive, unde medicii nu mai vor să se angajeze, din cauza lipsei infrastructurii medicale.”

Rafila vrea să ceară aprobare pentru concursuri prin memorandum în Guvern: „Am cerut DSP-urilor să centralizeze nevoia de posturi”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că a cerut direcţiilor de sănătate publică să centralizeze nevoia de personal medical din spitale, iar după ce primeşte această centralizare, va solicita aprobarea, printr-un memorandum, de concursuri pentru angajarea de medici şi personal medical.

„În spitalele, în unităţile sanitare unde selecţia dosarelor s-a făcut anterior apariţiei Ordonanţei, acele concursuri merg înainte. Încă de ieri dimineaţă noi am solicitat tuturor direcţiilor de sănătate publică să centralizeze nevoia de posturi libere din sistemul de sănătate, medici, asistenţi medicali, alt personal medical, cu precizarea că încurajăm unităţile sanitare să scoată la concurs posturile de medici specialişti, pentru că avem absolvenţi de specialitate care au promovat examenul de curând şi care trebuie să găsească loc de muncă şi e clar că această condiţie o întrunesc medicii specialişti. Când vom avea, luni, adunate toate aceste date de la direcţiile de sănătate publică vom solicita aprobarea concursurilor prin memorandum pentru spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii. Vom lua legătura şi cu colegii de la Ministerul Dezvoltării care au în subordine autorităţile locale care sunt proprietarele majorităţii spitalelor din România, încât să existe două memorandumuri, unul din partea noastră şi unul din partea colegilor care gestionează autorităţile locale”, a declarat joi Alexandru Rafila, la Parlament, răspunzând unei întrebări privind angajările în sistemul de sănătate, în contextul în care multe spitale au anulat concursurile, potrivit Agerpres.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Ministrul Sănătăţii a adăugat că sunt multe localităţi în care nu vin medici la concurs şi spune că „atractivitatea unui loc de muncă depinde nu doar de condiţiile de salarizare, ci şi de condiţiile de muncă şi condiţiile de viaţă” în localitatea respectivă: „Implicarea autorităţilor locale pentru rezolvarea acestor situaţii este extrem de importantă. Avem modele de bună practică, Bistriţa, pe care o menţionează toată lumea, care a adunat peste 100 de medici în ultimii câţiva ani, care s-au angajat, unii au revenit în ţară, şi alte spitale care nu reuşesc să convingă medicii să vină în localităţile lor, fiind vorba de capitale de judeţ cam de aceeaşi dimensiune. E clar că este o problemă legată de modul în care autoritatea locală organizează şi simte nevoia de organizare a sistemului de sănătate pentru comunitate. Eu m-am gândit ca, în perioada imediat următoare, în cursul acestei veri, să încercăm să dezvoltăm un model de bună practică, să facem workshopuri cu managerii de spitale, cu cei care răspund de la nivelul administraţiilor judeţene sau de la nivelul primăriilor de asistenţa medicală, încât un model de bună practică să existe şi în România şi să putem să venim cu un pachet stimulativ, pentru ca şi localităţile care în acest moment sunt mai puţin atractive pentru personalul medical să devină accesibile angajărilor.”

Sindicatele amenință cu greva generală

În tot acest timp, sindicatele din sănătate amenință cu greva generală.

Sanitas, cea mai mare federație sindicală din sistemul sanitar și cel al asistenței sociale, amenință cu o grevă de avertisment de două ore pe data de 8 iunie și cu declanșarea grevei generale începând cu data de 15 iunie.

Principalele revendicări sunt legate de salarii, dar și de continuarea angajărilor în sistemul sanitar, înghețate în acest moment de Guvern.