​Modelul 3D arhitectural al viitorului Spital Regional de Urgenţă din Iaşi, care presupune construcţia unui complex de 7 etaje + două subsoluri, cu 850 de paturi, heliport şi spaţii speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor şi asistenţilor, a fost prezentat vineri la Iași de reprezentanții Ministerului Sănătății, într-o conferință de presă.

Spital regionalFoto: AGERPRES

Spitalul Regional Iași - cel mai avansat dintre cele 3 proiecte de spitale regionale

Spitalul Regional Iași este cel mai avansat dintre cele 3 proiecte de spitale regionale - Iași, Cluj și Craiova - potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Construcția tuturor celor 3 spitale regionale ar fi trebuit să înceapă încă de acum 6 ani, din anul 2017.

„În acest moment, proiectul are autorizaţia de construire, toate avizele şi este verificat de evaluatorii atestaţi în domeniile de specialitate. Ministerul Sănătăţii, împreună cu Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, a aprobat o strategie de accelerare a lucrărilor şi astfel sperăm că la sfârşitul acestei luni să publicăm anunţul de intenţie pentru pachetul I de lucrări. Asta înseamnă că la finalul verii, începutul toamnei, vom avea utilajele în teren", a declarat managerul de proiect, Cristina Gafton, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, principalele secţii ale Spitalului Regional de Urgenţe sunt Centrul pentru cap şi gât, care va avea o capacitate de 99 paturi, Centrul toracic, care va avea o capacitate de 104 paturi, Centrul abdominal - 275 paturi, Centrul pentru articulaţii, coloană vertebrală şi traumă - 75 paturi, Centrul de medicină internă - 135 paturi, Centrul pentru mamă şi copil - 76 paturi.

„Construcţia presupune existenţa a nouă etaje. Vom avea două subsoluri, parter, cinci etaje plus unul tehnic. Costul estimat în urma finalizării proiectării este de aproximativ 669 de milioane de euro, care va fi ajustat în funcţie de preţul adjudecat în urma licitaţiilor. Lucrările sunt împărţite în doua etape: lucrări preliminare şi lucrări principale, tocmai pentru a mai acoperi din decalajul care îl avem în acest moment faţă de planificarea iniţială, astfel încât cel târziu în septembrie să începem împrejmuirea, excavarea, devierea reţelei de 20 kV care o avem pe amplasament, iar undeva spre sfârşitul lunii decembrie să începem lucrările principale, adică fundaţia şi suprastructura”, a precizat Cristina Gafton.

Spitalul Regional Iași ar urma să fie gata în anul 2027

Se estimează că în primul an de funcţionare, Spitalul Regional din Iaşi va avea 47.500 de internări continue şi peste 100.000 de urgenţe.

Prefectul judeţului Iaşi, Bogdan Petru Cojocaru, afirmă că termenul de finalizare a Spitalului Regional Iaşi va fi, aşa cum prevede şi proiectul, anul 2027.

„Din discuţiile pe care le-am avut atât cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii dar şi cu cei care se ocupă de managementul acestui proiect, anul 2007 ar cam trebui să fie anul în care se finalizează proiectul şi anul în care putem să vedem primii beneficiari ai noului spital regional de urgenţă”, a declarat prefectul Bogdan Cojocaru.

Construcţia celor trei spitale regionale de urgenţă - Iaşi, Cluj şi Craiova - este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României şi cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,37 miliarde lei, din care: valoarea totală eligibilă este de peste 684,9 milioane de lei, din care valoarea total nerambursabilă FEDR: 223.320.500 lei, valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul de stat: 458.296.407 lei.

Perioada de implementare a proiectelor este 1 mai 2018 - 28 februarie 2027.