Dr. Vivek Murthy, chirurgul general al Statelor Unite, avertizează că singurătatea poate fi la fel de nocivă pentru sănătatea umană precum fumatul a peste 10 țigări pe zi, relatează Associated Press și BBC.

SinguratateFoto: Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia Images

Murthy afirmă într-un raport publicat marți că jumătate dintre americani se simt acum singuri, că această „epidemie” costă SUA miliarde de dolari în fiecare an și că singurătatea poate fi la fel de nocivă ca și fumatul a mai bine de jumătate de pachet de țigări zilnic.

„Știm că singurătatea este un sentiment comun pe care mulți oameni îl au. Este ca foamea sau setea. Este un sentiment pe care corpul nostru ni-l trimite când lipsește ceva de care avem nevoie pentru a supraviețui”, a afirmat medicul într-un interviu acordat celor de la AP.

„Milioane de persoane din America se zbat în umbră și acest lucru nu este corect. Din acest motiv am emis aceste recomandări, pentru a ridica cortina de pe o luptă pe care o duc mulți oameni”, a subliniat el.

Raportul chirurgului general a descoperit că grupa de vârstă de 15-24 de ani a fost cea mai afectată de creșterea singurătății, interacțiunile sociale în persoană ale americanilor din această generație reducându-se cu 70% în 2020 comparativ cu anterioarele două decenii.

Pandemia a exacerbat trenduri de decenii privind singurătatea

Mai mulți factori au făcut din mileniali și generația Z cele mai singuratice generații, jurnaliștii de la Insider amintind că în SUA una dintre marile probleme ține de piața imobiliară care nu le oferă tinerilor posibilitatea de a-și cumpăra o locuință proprie sau de a se muta într-o zonă în care sunt încurajate activitățile la nivel de comunitate.

Studiile arată că în ultimele decenii americanii au devenit de asemenea mai puțin implicați în biserică, organizații comunitare, dar și propria familie, numărul gospodăriilor formate dintr-un singur membru dublându-se în ultimii 60 de ani. Un număr de cercetări au arătat de asemenea o corelație între timpul petrecut pe rețelele de socializare și deteriorarea sănătății mintale.

Toate aceste lucruri au fost exacerbate în timpul pandemiei de COVID-19 în urma impunerii măsurilor de carantină pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Raportul cu recomandări publicat marți de dr. Murthy notează că sentimentul de singurătate crește cu aproape 30% riscul decesului prematur și că persoanele cu abilități sociale deficitare prezintă de asemenea riscuri mai mari de a suferi de un accident vascular cerebral sau boli coronare.

Izolarea crește de asemenea probabilitatea ca o persoană să sufere de depresie, anxietate sau demență, potrivit raportului. Acesta nu oferă însă date care să ilustreze câte persoane mor direct din cauza singurătății sau izolării.