​Pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, iar cea mai nouă variantă a virusului SARS-CoV2 - XBB.1.16 sau Arcturus - a provocat 5 decese în Marea Britanie. Arcturus nu a ajuns deocamdată în România, nefiind identificate până în acest moment cazuri prin secvențiere, declară pentru HotNews.ro dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institului de Boli Infecțioase Matei Balș.

ConjunctivităFoto: Inkdropcreative1 | Dreamstime.com

Este însă o chestiune de timp până când vom avea cazuri de infectare, spune medicul, adaugând că „eu cred că nu vom vorbi de agresivitate, vom discuta despre contagiozitate, care, de altfel, e o caracteristică a pandemiei în momentul de față - să avem variante virale care să transmite extrem de ușor, cu apariție de focare, cu transmiterea în colectivități și nu numai, însă nu și virulență sporită.”

Mini-val de COVID-19 în ultima lună în România

În ultima lună am avut, în România, destul de multe cazuri de SARS-CoV2. Practic, un mini-val de COVID, spune Adrian Marinescu.

În cazul unui virus precum SARS-CoV2, care se află de mult timp în circulație și nu este sezonier, este firesc să apară mutații și noi variante în orice moment, precum și fluctuații ale numărului de cazuri, explică Adrian Marinescu. Pe de altă parte, nu toate aceste mutații sunt semnificative, iar unele trec neobservate.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist, directorul medical al Institului de Boli Infecțioase Matei Balș

Dar „este de așteptat să ai variante și subvariante și vă reamintesc că din 2022 vorbim despre Omicron și despre subvariantele lui. Spuneam și atunci, repet și acum că în momentul de față suntem deja în etapa de conviețuire cu virusul, odată cu varianta Omicron și, indiferent ce variante sau subvariante vom mai avea, ele nu vor schimba regulile jocului într-o măsură semnificativă.”

Penultima variantă de COVID-19 - Kraken - a ajuns să fie frecventă în România, lucru confirmat de secvențierile făcute în laborator, spune directorul medical al Institutului Matei Balș.

Arcturus nu va aduce, cel mai probabil, schimbări semnificative în abordarea pandemiei

„Legat de varianta de acum, cred că este vorba doar de timp până când vom avea și noi cazuri, sau e posibil să le avem și să treacă neidentificate, pentru că nu poți să-ți dai seama de acest lucru dintr-o testare uzuală, fără să faci secvențiere. Deci cred că vom avea cât de curând cazuri în România, așa cum se întâmpla cu fiecare variantă virală”, arată Adrian Marinescu.

Directorul medical al Institutului Matei Balș spune însă că, în cazul Arcturus, ar vorbi mai degrabă despre contagiozitate decât despre agresivitate, „care este, de altfel, o caracteristică a pandemiei în momentul de față - să avem variante virale care să transmit extrem de ușor, cu apariție de focare, cu transmiterea în colectivități și nu numai, însă nu și cu virulență sporită”.

Adrian Marinescu mai spune că nu avem, în acest moment, date suficiente despre noua variantă, deoarece timpul scurs de la apariția ei este foarte scurt, dar nu se așteaptă ca aceasta să aducă schimbări semnificative în ceea ce privește abordarea COVID-19 și a pandemiei: „Va fi abordată tot cu prudență, dar fără să schimbe foarte mult numărul de internări, ocuparea paturilor de Terapie Tntensivă, alte intervenții care să fie necesare la nivel centralizat.”

Arcturus / Foto: Stevanovicigor | Dreamstime.com

Este conjunctivita principalul simptom al infecției cu Arcturus?

În presa din afară s-a vorbit mult despre conjunctivită ca despre un simptom al infecției cu noua variantă. Este însă conjunctivita un semn al acestei infecții?

„Atunci când vorbim despre o infecție virală, ar trebui să ne fie clar că este o paletă largă de simptome și este o regulă generală a unei infecții. Practic, nu putem spune despre conjuctivită că este o caracteristică doar pentru varianta de acum. Sigur, dacă va mai trece un timp și vom vedea că procentul celor care fac conjunctivită sau care au o altă manifestare a infecției este covârșitor către o direcție, atunci da, putem să discutăm. Dar conjunctivita apare și în virozele de sezon, și în caz de gripă și, în general, în contextul unei infecții virale”, subliniază Adrian Marinescu.