​Ouăle sunt unul dintre alimentele-vedetă de sărbătoarea de Paști și nu lipsesc niciodată de pe masă în aceste zile. Fierte, în drob, în ciorba de miel (multe gospodine le folosesc pentru a „drege ciorba”), în pască sau cozonac, ouăle sunt nelipsite de pe masă în aceste zile. Câte ouă înseamnă însă prea mult?

Ouă vopsiteFoto: Konstantin Iuganov | Dreamstime.com

Ouăle vopsiste, vedetele mesei de Paști

În aceată perioadă, ciocnim ouă roșii sau colorate și adesea, după ce se ciocnește, se consumă unul-două ouă, însă oul este prezent și în mai toate produsele tradiționale, arată Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională.

Pentru prepararea drobului se folosesc multe ouă, iar unele persoane obișnuiesc să facă și salată boef de Paști, care de asemenea conține multe ouă.

Lygia Alexandrescu, consultant în nutriție sportivă, educație alimentară și comunicare nutrițională / Foto: HotNews.ro

Ciorbele sunt drese de multe ori cu ou.

De asemnea, ouăle se regăsesc în număr mare și în prăjiturile de Paști, inclusiv în cele două deserturi-vedetă în această perioadă: pască și cozonac.

Ouăle conțin mult colesterol. Conțin și albumină, care încarcă renal, dacă este consumată în exces

Câte ouă înseamnă însă prea mult și cum putem consuma toate aceste produse în așa fel încât să nu facem abuz de ouă?

„Ouăle conțin mult colesterol, iar efectul cumulativ al colesterolului trebuie ținut sub control”, spune Lygia Alexandrescu.

Ce putem face însă concret? „Dacă știm că am pus multe ouă în drob, atunci amânăm consumul de ouă roșii, ciocnim oul, dar îl și mâncăm, îl lăsăm pentru a doua zi”, este sfatul nutriționistului Lygia Alexandrescu.

Pască, ouă vopsite și cozonac pe masa de Paști / Foto: Cristina Alexe | Dreamstime.com

La fel procedăm și în cazul în care avem pe masă ciorbă sau borș drese cu ou - amânăm consumul de ouă fierte, chiar dacă le-am ciocnit, pentru a doua zi.

De asemenea, atunci când consumăm cozonac sau pască, avem grijă să nu consumăm și oul ca atare, la aceeași masă.

„Grijă mare la ouă în aceste zile, pentru că totuși albumina este o proteină de foarte bună calitate, însă încarcă mult renal, dacă o consumăm în exces”, avertizează nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Foto: Dreamstime.com.