Mihaela avea 40 de ani și o fetiță de 2 ani și jumătate în anul 2017, când a mers la un control de rutină la medicul dermatolog. Nu o durea nimic, dar o aluniță de pe spate, pe care o avea de foarte mulți ani, își modificase forma și culoarea în timpul sarcinii. Atunci când medicul dermatolog a pronunțat prima dată cuvântul „melanom”, Mihaela nici măcar nu știa ce înseamnă. Două luni și 7.000 de euro cheltuiți din buzunar pe investigații mai târziu, a aflat că mai avea doar 2-3 luni de trăit. Șocul a fost cu atât mai mare cu cât nu avusese niciodată dureri sau alte semne evidente de boală.

Studiu clinicFoto: Arlette López | Dreamstime.com

A aflat că mai are doar 2-3 luni de trăit după investigații de 7.000 de euro pe care le-a plătit din buzunar: „Panica la momentul respectiv a fost cruntă”

După ce a înțeles, Mihaela a decis, de comun acord cu medicul său dermatolog, să meargă să facă investigații suplimentare - în special evaluări imagistice, de la RMN cerebral până la PET-CT.

„Panica la momentul respectiv a fost cruntă”, își amintește acum Mihaela.

În paralel, a început să se documenteze și să citească foarte mult.

Mihaela a ajuns prima dată la medicul dermatolog în mai 2017. În iulie, după efectuarea investigațiilor imagistice și după ce plătise în jur de 7.000 de euro din buzunar pentru analize, a aflat cu precizie că suferă de melanom malign în stadiul 3.

Vestea a fost cu atât mai șocantă cu cât nu avusese niciodată dureri sau alte semne evidente de boală, în afara aluniței care și-a schimbat forma. I s-a spus că a ajuns prea târziu la medic și că mai are doar 2-3 luni de trăit.

Mihaela și-a spus povestea în cadrul unui workshop pe tema studiilor clinice organizat de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Ea nu dorește să apară cu fața în materiale de presă, ci doar cu spatele sau din profil

„Șocul a fost foarte mare, să îți vezi numele și să vezi că acolo, lângă el, scrie cancer și că reacțiile adverse ale imunoterapiei pot fi fatale”

Când totul părea pierdut, Mihaela a aflat de la asociația de pacienți că mai există o șansă: un studiu clinic pentru imunoterapie pentru pacienții cu melanom.

„Am spus că decât să fac chimioterapie și să mă văd topită, mai bine semnez (pentru studiul clinic - n.red.) indiferent ce se întâmplă.”

„Șocul a fost foarte mare, să îți vezi numele și să vezi că acolo, lângă el, scrie cancer și că reacțiile adverse ale imunoterapiei - pentru că despre asta vorbim - pot fi fatale”, mărturisește acum Mihaela.

Mihaela a fost însă o norocoasă. A fost monitorizată în permanență, pe durata tratamentului din studiul clinic, de o echipă de medici care i-au răspuns în permanență la orice întrebare, chiar și dacă îi suna seara, târziu. „Aveau răspunsuri la orice apărea, orice erupție cutanată, orice reacție.”

De altfel, erupțiile cutanate au fost singura reacție adversă cu care s-a confruntat Mihaela, pe parcursul tratamentului.

Studiul clinic datorită căruia a supraviețuit Mihaela a durat 49 de săptămâni. Mihaela locuiește în București, iar din două în două săptămâni, mergea la Craiova, pentru administrarea tratamentului în care își pusese toate speranțele: „Nu a fost greu. Făceam injectare din două în două săptămâni.”

Alături de ea, în studiul clinic au fost înrolați alți 48 de pacienți.

„Când am împlinit 41 de ani, mi-am făcut cadou ultima doză. De atunci am stat în evaluări, monitorizare din 3 în 3 luni, cu analize de sânge, investigații imagistice, ecografii de părți moi.”

Studiu clinic / Foto: Nonmim | Dreamstime.com

Imunoterapia care a salvat-o pe Mihaela este astăzi aprobată. Mihaela a devenit navigator de pacienți

Astăzi, la 6 ani de atunci, Mihaela încă își amintește de temerile pe care le-a avut pe parcursul studiului clinic: „Am avut foarte multe temeri. Gândiți-vă ce înseamnă, ca pacient oncolgic, să ajungi să faci investigații imagistice din 3 în 3 luni, în condițiile în care îți este interzis să te radiezi sau să te expui la soare. Și ajungi să faci investigații imagistice din 3 în 3 luni să vezi dacă există modificări, dacă există recidive de boală.”

Totuși, Mihaela a încercat, pe tot parcursul tratamentului, să își păstreze optimismul. Mărturisește că încercat să nu se gândească niciodată la faptul că este un pacient oncologic cu o boală incurabilă.

Fetița Mihaelei, care avea doar 2 ani și jumătate atunci când mama ei a fost diagnosticată, nu a știut niciodată nimic despre boala mamei ei.

”Era singura mea șansă. Este decizia cea mai bună pe care am luat-o. Mi-am dat șansa să trăiesc și să îmi văd fetița crescând”, spune astăzi Mihaela despre studiul clinic care i-a dat o nouă șansă să trăiască.

Povestea Mihaelei nu este singura veste bună. Astăzi, la 6 ani de la diagnosticul Mihaelei, imunoterapia datorită căreia ea trăiește este aprobată, iar pacienții români cu melanom au acces la ea.

După ce a reușit să își învingă boala, Mihaela a devenit navigator de pacienți - ajută astăzi alți pacienți cu melanom să navigheze prin sistemul de sănătate.

Studiile clinice, singura șansă pentru un pacient care a epuizat metodele de tratament

Studiile clinice - în cadrul cărora se testează eficacitatea și siguranța unui medicament în vederea utilizării la om - reprezintă de multe ori singura șansă pentru un pacient care a epuizat metodele de tratament, explică dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății și coordonatorul studiului clinic în care a fost înrolată Mihaela.

Atunci când nu mai există altă soluție, „aceasta devine o opțiune etică, de propus unui pacient”, explică dr. Michael Schenker: „Probabil 90% dintre pacienții care s-ar afla intr o astfel de situație ar accepta”, mai spune Michael Schenker.

Dr. Michael Schenker, medic oncolog și președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății / Foto: Agerpres

În România se fac oricum mai puține studii clinice decât în alte țări, iar mulți pacienți români aflați într-o astfel de situație își caută singuri un studiu clinic, admite Michael Schenker.

El estimează că în jur de 1.000 de pacienți români cu boli oncologice sunt înrolați în acest moment în studii clinice.

Câte studii clinice sunt în derulare în România

În România sunt în derulare în acest moment 278 de studii clinice autorizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Cele mai multe dintre ele sunt pentru tratamente pentru cancer - mielom multiplu, cancer pulmonar, cancer de sân, cancer de prostată, cancer de col uterin, limfom, cancer ovarian și mai multe tipuri de carcinom.

Pe lângă bolile oncologice, în țara noastră se desfășoară studii clinice și pentru alte afecțiuni: diabet zaharat, epilepsie, scleroză multiplă, boala Crohn, infarct miocardic, boli cardiovasculare, astm bronșic, hepatită B, hipertensiune pulmonară, schizofrenie, lupus, bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), boli ale sistemului imunitar și deficiența hormonului de creștere.

Lista completă a studiilor clinice autorizate în România și lista spitalelor unde se derulează este disponibilă pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.