Un pacient în vârstă de 66 de ani, cu o tumoră cerebrală, a fost salvat printr-o intervenţie chirurgicală efectuată în premieră în judeţul Bihor, acesta fiind treaz şi conştient în timpul procedurii şi solicitat să vorbească şi să numere.

Intervenție chirurgicalăFoto: Mark Thomas / Sciencephoto / Profimedia Images

"Pacientul prezenta o tumoră cerebrală de 2 centimetri, localizată la nivelul lobului temporal stâng. S-a dispus rezecţia tumorală cu ajutorul microscopului. Deoarece tumora era situată într-o zonă cu funcţionalitate importantă, echipa operatorie a decis utilizarea în premieră a unei tehnici de anestezie speciale, numită 'asleep-awake-asleep' (adormit-treaz-adormit). Aşadar, la începutul intervenţiei, pacientul a fost adormit, iar după efectuarea procedurii până la nivelul durei mate, pacientul a fost trezit. Echipa a început astfel partea de rezecţie a tumorii cu pacientul treaz pe masa de operaţie. Pentru a localiza cu precizie traiectul de intrare, pacientul a fost stimulat să vorbească de către psihologul din cadrul secţiei de Neurologie, în timp ce medicii neurochirurgi interveneau asupra tumorii. Pacientului i s-a cerut să numere şi i s-au arătat imagini, capacitatea acestuia de a răspunde şi de a reacţiona ajutându-i pe medici să identifice punctele de incizie", se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Judeţean Bihor.

Tumora a fost excizată cu succes, iar pacientul a fost adormit din nou, pentru a se coase incizia. Operaţia a durat 4 ore şi a decurs bine, fără incidente, iar pacientul nu îşi va putea aminti momentele de conştienţă din timpul intervenţiei.

Pacientul a fost operat în data de 27 martie, în cadrul secţiei de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor. Această premieră medicală a fost posibilă datorită strânsei colaborări dintre Secţia Clinică Neurochirurgie, Secţia Clinică ATI şi psihologul din cadrul Secţiei Clinice Neurologie I, iar echipa operatorie a fost coordonată de către dr. Alin Blaga, medic primar neurochirurgie.

Potrivit reprezentanţilor spitalului, în momentul de faţă pacientul şi-a revenit post-operator şi este în stare stabilă, urmând să îşi continue tratamentul oncologic. (sursa: Agerpres)