Mersul pe jos în jurul a 8.000 de pași, adică aproximativ 6,4 km, o dată sau de două ori pe săptămână reduce semnificativ riscul de deces prematur, potrivit unui studiu publicat marți, citează AFP.

Parcul IORFoto: HotNews/Catiusa Ivanov

Deși se știe că o activitate fizică regulată reduce riscul de deces, studiul publicat în revista JAMA Network Open analizează beneficiile pentru sănătate ale mersului intensiv doar câteva zile pe săptămână.

Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto și de la Universitatea California din Los Angeles au analizat date despre 3.101 adulți americani.

Ei au constatat că cei care au mers 8.000 de pași sau mai mult o dată sau de două ori pe săptămână au avut un risc cu 14,9% mai mic de a muri pe o perioadă de 10 ani decât cei care nu au atins acest nivel.

În cazul celor care făceau aceste plimbări lungi de trei până la șapte ori pe săptămână, riscul de deces a scăzut și mai mult, cu 16,5%.

Beneficiile pentru sănătate ale mersului pe jos de 8.000 de pași sau mai mult, o dată sau de două ori pe săptămână, păreau să fie și mai mari pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.

„Numărul de zile pe săptămână în care cineva face 8.000 de pași sau mai mult a fost asociat (în cadrul studiului) cu un risc mai mic de mortalitate cardiovasculară și de mortalitate din toate cauzele”, au declarat oamenii de știință.

„Această lucrare sugerează că indivizii pot obține beneficii semnificative pentru sănătate din mersul pe jos doar câteva zile pe săptămână”, au continuat ei.

Pentru studiu, cercetătorii au analizat pașii zilnici făcuți de participanți între 2005 și 2006 și apoi au studiat mortalitatea acestora zece ani mai târziu.

Dintre participanți, 632 de persoane nu au reușit să atingă limita de 8.000 de pași cel puțin o zi pe săptămână; 532 de persoane au atins-o sau au depășit-o o dată sau de două ori pe săptămână, iar 1.937 de persoane au făcut acest lucru de trei până la șapte ori pe săptămână.

În medie, americanii fac între 3.000 și 4.000 de pași pe zi, potrivit datelor Clinicii Mayo, care spune că mersul pe jos ca activitate fizică regulată poate reduce riscul de boli de inimă, obezitate, diabet, hipertensiune arterială și depresie.