​În fiecare clipă, mama, tatăl sau partenerul cuiva necesită transfuzie sanguină. Vara, din cauza vacanțelor, numărul de donatori scade drastic. România este pe unul dintre ultimele locuri din Europa la donarea de sânge, în timp ce Austria este pe primul loc. Creșterea numărului de donatori de sânge din România, dar și scăderea timpilor de așteptare pentru pacienții aflați în stare gravă în spitalele din țară, sunt principalele beneficii ale celui mai nou proiect al asociației Donorium și al Centrului de Transfuzie București - Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS), un vehicul special dotat, care se poate deplasa, pe baza de solicitare, oriunde pe teritoriul României, pentru a ajuta la prelevarea sângelui și transportarea acestuia în centrele de transfuzii sau acolo unde există o urgență majoră sau o nevoie rapidă de sânge. Concret, mașina se deplasează oriunde există nevoie de sânge, preluat de la centrele de transfuzie, în limita stocului.

Unitate mobilă de transport sângeFoto: Hotnews

„Unitatea Mobilă de Transport Sânge (UMTS) este o premieră pentru România. Mașina ne va oferi posibilitatea să fim mult mai mobili, să transportăm sânge acolo unde este nevoie, în condiții de siguranță. Toate acestea vor contribui la creșterea numărului de donatori de sânge din România, dar și la scăderea timpilor de transport către spitale, pentru situații de urgență. Sperăm ca într-un an de zile să creștem cu aproximativ 10% numărul de donatori de sânge față de câți sunt acum”, declară dr. Doina Goșa, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Sunt foarte mulți pacienții care așteaptă ca spitalele să procure necesarul de sânge. Toate acestea au ca scop eficientizarea sistemului de transfuzie și redistribuirea sângelui acolo unde este nevoie. Nu este suficient să mergem să donăm o singură dată, pentru că nevoia de sânge este constantă, astfel că România are nevoie permanent de donatori, declară Dragoș Mutașcu, președinte Donorium.

Unitate Mobilă de Transport Sânge

Unitatea mobilă de transport sânge a fost donată Centrului de Transfuzie Sanguină din București de către Asociația Smart City, fondatoare Donorium, cu sprijinul OMV Petrom.

Vara, mai puțini români donează sânge, din cauza vacanțelor

În fiecare an, perioada de vară și vacanțele duc la scăderea numărului de donatori, iar prin proiecte de genul acesta se încearcă și stimularea donărilor de sânge în lunile iulie și august. De exemplu la Centrul de Transfuzie Sanguină din București, care alimentează cu sânge toate marile spitale din Capitală, numărul de donatori a scăzut cu aproximativ 30% vara trecută. Ca atare spitalele din țară sunt nevoite să amâne operații din cauza lipsei de sânge. La Iași de exemplu, la cel mai mare spital din Moldova, se amână aproape zilnic câte două intervenții.

Unitate Mobilă de Transport Sânge

1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge. Dintr-o singură donare, medicii fac 2 sau 3 unități de componente de sânge.

România, pe unul dintre ultimele locuri din Europa la donarea de sânge. Austria pe primul loc

România se află pe ultimele locuri în Europa, cu un procent de aproximativ 2% dintre oameni care donează periodic, comparativ media europeană de 10%.

37% dintre europeni sunt donatori voluntari de sânge. Deși se constată o creștere a acestei tendințe în ultimii ani, statisticile arată că, în comparație cu generațiile mai în vârstă, tinerii nu sunt atât de interesați de acest lucru.

Cei mai mulți donatori de sânge provin din Austria. Aici, 66% dintre cetățeni participă la astfel de acțiuni. Printre statele membre cu un procent ridicat de donatori se numără Franța, Grecia și Cipru. La polul opus se poziționează Portugalia (22%), Italia, Polonia, Malta și Suedia.

Ce condiții trebuie să îndeplinești ca să poți dona sânge și ce beneficii ai

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a fi donator de sânge:

 • vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
 • greutate peste 50 Kg
 • puls regulat, 60 -100 bătăi/minut
 • tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
 • să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
 • femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
 • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
 • să nu fiți sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
 • în plus, trebuie să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate.

Unitate Mobilă de Transport Sânge

Care sunt recomandările medicilor înainte de donare?

 • să fiți odihniți și bine hidratați
 • să nu fumați o oră și să nu consumați alcool, grăsimi, dulciuri concentrate
 • să nu consumați medicamente (aspirină, anticoagulante, antidiabetice, etc)
 • o stare bună de sănătate fizică și mentală, stare de igienă personală corespunzatoare
 • să aveți un act de identitate în original.

Unitate Mobilă de Transport Sânge

Ce beneficii ai dacă donezi sânge?

 • investigații medicale gratuite
 • susținerea sănătății emoționale
 • menținerea sănătății cardiovasculare
 • gestionarea greutății
 • reducerea nivelului de fier în cazul pacienților cu hemocromatoză
 • în funcție de orașul în care donează, donatorul de sânge mai poate primi tichete de masă, o zi liberă de la serviciu sau școală, decontarea cheltuielilor de transport dacă procedura se realizează în alta localitate decât cea în care acesta își are reședința, tratament substitutiv cu fier, gratuit, dacă este depistată o anemie în urma donărilor repetate.
 • potrivit studiilor publicate in Jurnalul American de Epidemiologie, donatorii de sange au cu 33% mai putine sanse sa sufere de o boala cardiovasculara si au cu 88% mai putine sanse sa sufere un infarct miocardic.