​37 de mii de pacienți sunt spitalizați anual în România cu boală cronică de rinichi, iar un sfert dintre ei sunt în stadiu avansat. Vârsta medie a pacienţilor cu boala cronică de rinichi spitalizaţi este de 67 de ani, peste jumătate dintre cei afectați (55%) au vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani.

DializaFoto: AGERPRES

Boala cronică de rinichi este în prezent a 10-a cauză de mortalitate la nivel mondial, estimându-se însă că va ajunge pe locul 5 până în anul 2040. Este strâns legată de alte patologii cronice, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială.

Prelevanța bolii cronice de rinichi este de până la 10% în țara noastră, iar boala este diagnosticată în stadiu incipient doar în cazul a unu din 10 pacienți.

Cu prilejul Zilei mondiale a rinichiului, Societatea Internaţională de Nefrologie, Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Ministerul Sănătăţii lansează o campanie națională de informare şi conştientizare pentru boala cronică de rinichi "Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!".

„O boală cronică de rinichi depistată în stadiul incipient beneficiază de un tratament care îmbunătăţeşte mult viaţa pacienţilor şi evităm două consecinţe, două soluţii mai greu de implementat. În primul rând se reduce foarte mult nevoia de dializă şi cea de transplant. Se estimează că, la nivel mondial, circa 700 de milioane de persoane au o boală cronică de rinichi. În România, prevalenţa estimată este de până la 10%. Doar una dintre zece persoane care au această afecţiune sunt descoperite în stadii incipiente. Politica de prevenţie pe care vrem să o dezvoltăm trebuie să implice şi acest tip de patologie”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de Agerpres, la conferința de lansare a campaniei de conștientizare.

„Boala cronică de rinichi este o afecţiune progresivă. Ea evoluează şi cu cât evoluează riscul de mortalitate creşte, iar intervenţiile precoce care pot face parte dintr-un astfel de program de depistare şi prevenţie sunt răspunsul adecvat la această problemă de sănătate publică. Este vorba despre accesul gratuit la rata de filtrare estimată şi a raportului albumină-creatinină urinară care se pot face foarte simplu în cazul unei investigaţii de rutină şi care permit indentificarea şi, ulterior, stadializarea prin investigaţii mai aprofundate la pacienţii care se dovedesc să aibă această patologie. Care ar putea să fie marile avantaje ale unui astfel de program? În primul rând reducerea progresiei bolii cronice de rinichi către dializă - un serviciu care este destul de greu de suportat. Ştiţi bine că se face de trei ori pe săptămână pentru fiecare persoană care trebuie să se deplaseze. Este şi foarte costisitor. Sau transplant”, a arătat ministrul Sănătății.

În România sunt înregistraţi peste 37.000 de pacienţi cu boala cronică de rinichi spitalizaţi anual, iar dintre aceştia aproximativ 25% sunt în stadiul avansat. Vârsta medie a pacienţilor cu boala cronică de rinichi spitalizaţi este de 67 de ani, peste 55% dintre cei afectaţi având vârste cuprinse între 60 şi 79 de ani.