​Daciana Toma, medic de familie în București și vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, face un apel la autorități ca accesul la servicii medicale decontate să nu mai fie doar pe hârtie, ci și în „viața reală”. Situațiile în care pacienții au dreptul și primesc trimitere pentru analize decontate dar nu au unde să le facă gratuit sunt omniprezente, atrage atenția medicul: „Să obligăm autoritățile să pună la dispoziția pacienților ceea ce își asumă în contractul cadru (al CNAS - n.red.). Dacă eu am dreptul să fac aceste investigații, eu trebuie să găsesc undeva, în orașul unde locuiesc, fonduri. Căutați în București sau în orașul în care locuiți un furnizor care are fonduri să ofere servicii decontate!”

Daciana TomaFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

”Până găsește pacientul un furnizor care are fonduri, expiră biletul de trimitere. Și uite așa noi ne învârtim”

„Pe hârtie sigur că le avem, eu pot să dau pacienților pe hârtie. Dar unde să le facă?”, a declarat joi medicul Daciana Toma, în cadrul dezbaterii „Onco - Meet the experts”, organizată de Revista Politici de Sănătate.

Medicul spune că a devenit tot mai frecventă situația în care, ca medic de familie, ea dă bilet de trimitere către medicul specialist, iar medicul specialist dă trimitere către investigații medicale, inclusiv imagistice - CT, RMN: „Până găsește (pacientul - n.red.) un furnizor care are fonduri durează câteva luni, expiră biletul, are nevoie de alt bilet. Și uite așa noi ne învârtim”, concluzionează Daciana Toma.

„Haideți să ne uităm la pacienții cu risc de cancer pulmonar. Dar câți furnizori oferă radiografie pulmonară decontată?”, este exemplul dat de Daciana Toma.

Potrivit medicului, la acest capitol „s-au făcut unele progrese, au apărut noi facilități, dar pe hârtie”.

Medicul Daciana Toma subliniază că „trebuie să facem demersuri pentru ca aceste facilități de pe hârtie să fie și în viața reală”.

Coadă la medic

Nici ecografia mamară, nici mamografia, nici testul Papanicolau nu fac parte din pachetul de prevenție

Românii au acces, teoretic, la un pachet standard de prevenție, analize pentru care medicul de familie poate da bilet de trimitere.

Medicul Daciana Toma atrage însă atenția că nici ecografia mamară, nici mamografia, nici testul Papanicolau - investigații vitale în funcție de vârstă - nu sunt incluse în pachetul de prevenție.

„A face ecografie, mamografie și Papanicolau, în funcție de vârstă, ar trebui să fie ca spălatul pe dinți. Sunt gesturi minime pentru a îți asigura sănătatea și viața, până la urmă, și nu ar trebui să existe „de ce?” ”, spune medicul.

Nu în ultimul rând, neasigurații nu au acces la servicii decontate, cu excepția vizitei la medicul de familie - pentru ei nici măcar nu se poate emite bilet de trimitere, cu toate că autoritățile s-au lăudat că aceștia se pot înscrie pe listele medicilor de familie deoarece prevenția în cazul lor înseamnă costuri mai mici decât să îi tratezi.

În plus, Daciana Toma vorbește și despre „birocrația inutilă” în care sunt îngropați medicii de familie, cei de la care multă lume se așteaptă să facă prevenție: „Lasă sistemul care nu funcționează, lasă cardul care nu funcționează. În ultimul an s-a schimbat de 3-4 ori formularul pentru concediu medical. Noi suntem în firea noastră?”

„Toți pun în cârca medicului de familie diverse lucruri, ca în cârca unui măgăruș. Dar ar trebui să mai și scoată din lucrurile inutile, nu se gândește nimeni”, spune medicul.