Medicina modernă a preluat conceptul tradițional de utilizare a plantelor utile sănătății și a evoluat spre o formă superioară de rafinare a acestora la calitate farmaceutică, numită “standardizare”. Aceasta ne oferă siguranța unui preparat cu concentrații optime ale substanțelor active și un efect terapeutic previzibil.

Ce sunt Beta-Glucanii și cum îi putem folosi?Foto: ALEVIA

Ingrediente inovatoare cum sunt beta-glucanii, cu efecte terapeutice validate clinic și mecanisme de acțiune elucidate sunt în atenția medicilor și a pacienților pentru a interveni în răcelile și gripa de sezon rece.

Având în vedere că suntem în plin sezon al răcelilor și gripei, vom discuta cu medicul de familie Dr. Cezarina Matei, formator, fitoterapeut și homeopat despre Beta-Glucani și alte suplimente care ne pot fi aliați în ameliorarea simptomelor, duratei și severității gripei.

1. Ce sunt Beta-Glucanii și cum îi putem folosi? Ce produse recomandați pentru a face față gripei și răcelilor?

Beta-Glucanii își au originea în medicina orientală, cel mai vechi sistem terapeutic din lume și au venit în actualitatea modernă ca rezultat al extractelor de ciuperci medicinale. Aceste ciuperci conțin substanțele numite beta-glucani despre care se va vorbi tot mai mult în viitorul apropiat.

Deși nu pot fi produși de către organismul uman, ei sunt benefici pentru noi deoarece acționează asemenea unor “micro-vaccinuri”, generând un răspuns imunitar natural. Beta-glucanii au efect imunomodulator semnificativ și ajută organismul să lupte împotriva bacteriilor care au rezistența crescută la antibiotic și împotrivă virusurilor care provoacă infecții la nivelul tractului respirator.

Aleg să recomand pacienților mei produse cu formule în care se alătură mai multe extracte cu efect sinergic, pentru efecte augmentate față de preparatele tradiționale. Unul dintre aceste produse este Optimicin, de la Alevia, care are efect antibacterian, acționează blând, nu afectează tractul gastro-intestinal, nu irită mucoasa digestivă la administrare și crește capacitatea normală a organismului pentru a lupta în infecțiile virale sau bacteriene. Ingredientele suplimentului OPTIMICIN controlează procesul inflamator și răspunsul imun prin mecanisme complementare. Vitaminele și mineralele susțin sistemul imunitar, iar extractele de propolis, busuioc și cimbru acționează eficient împotiva bacteriilor fără a crea rezistență sau a afecta flora saprofită (bună) din intestin, iar beta-glucanii din mixul de ciuperci medicinale are un puternic efect imunomodulator.

Produsul conține și un ingredient recunoscut din bătrâni ca fiind extrem de benefic în cazuri de răceală sau gripă: usturoiul. Extractul de usturoi este bogat în compuși cu sulf și există numeroase studii care arată că datorită lor extractul de usturoi exercită o acțiune antivirală și antibacteriană. Este folosit pentru reducerea intensității semnelor de gripă și răceală și pentru menținerea sănătății sistemului respirator și cardiovascular.

2. Ce ne face vulnerabili în fața bolilor de sezon? Le putem evita?

Ce ne-a făcut vulnerabili și la virusul SARS COV 2 sau la orice alt virus: sistemul imunitar mai puțin pregătit. De aceea este foarte important să folosim vitamine pentru a da energia necesară imunității organismului. Bineînțeles că nu tratăm cu vitamine, dar susținem astfel sistemul imunitar și ne asigurăm, dacă nu o invincibilitate în fața răcelilor, măcar o perioadă mai scurtă a bolii și simptome minime.

În perioada pandemiei am observat cu toții cât de important este să folosim la debutul bolii, vitaminele C, D3 și Zinc care sunt necesare pentru a putea limita evoluția bolii și a posibilelor complicații. În ultima vreme nenumărate studii au demonstrat că persoanele care au deficit de Vitamina D3 vor avea mai multe zile de boală și probabilitatea de a face complicații pulmonare.

Un nivel scăzut al zincului în organism, frecvent întâlnit în cazul vârstnicilor, este asociat cu afectarea funcției imune, scăderea capacitații de apărare împotriva microbilor, incidența pneumoniei și o utilizare mai frecventă a tratamentelor anti-microbiene. Deoarece zincul este necesar pentru divizarea și dezvoltarea normală a celulelor, este deosebit de important pentru celulele care se reproduc rapid, cum ar fi celulele imune.

Aceste 3 elemente ar trebui să se regăsească în rutina de prevenție și în tratamentul primelor 3-5 zile de gripă. Dozele eficiente sunt variabile. De la 2000 la 5000UI de vitamina D3 sunt necesare pentru sistemul imunitar zilnic, intre 1000 și 3000g de Vitamina C și 15-30 mg de Zinc.

Eu recomand Vitamina C Naturală de la Alevia, care are, ca multe dintre produsele lor, o biodisponibilitate foarte mare, fiind un produs foarte bine asimilat și utilizat de organism datorită formulei 100% naturale și a formei solubile de administarare.

3. Ce alte remedii naturale mai putem folosi?

Sunt anumite extracte din plante care și-au dovedit eficacitatea și la care putem apela încă de la debutul gripei. Deși febra și starea gripală ne îndeamnă să folosim medicamente cu efect puternic, putem să apelam cu încredere și la extractele care susțin imunitatea și care pot scurta durata bolii. Aceste remedii naturale, utilizate cu frecvență mai mare în primele 2-3 zile de gripă pot face ca să ne revenim și recăpăta vitalitatea mai rapid.

Aș menționa doar câteva din plantele pentru ameliorarea stării gripale, care sunt în formula Gripalin Natural solubil de la Alevia: echinacea, scoarță de salcie, măceșe, lămâie, mentă, anason, eucalipt, ultimele 4 fiind sub formă de uleiuri esențiale.

Extractul de Echinacea și în mod special cel din specia E. PURPUREA este cel mai studiat și utilizat datorită compoziției complexe și superioare față de celelalte specii ale aceleiași plante. Este eficient în antrenarea și inducerea răspunsului sistemului imunitar în prezența unor agenți patogeni (virusuri sau bacterii) și poate fi utilizat încă de la debutul gripei.

Gripalin NATURAL solubil poate fi dizolvat în apa călduță (max 40 grade) având și efect de hidratare.

În Gripalin mai este prezent și extractul standardizat de scoarță de salcie, cu efect de reducere a febrei și de protecție a sistemului respirator. Extractul standardizat de măceș, datorită conținutului mare de Vitamina C naturală, ajută la scăderea incidenţei infecţiilor respiratorii, la fluidificarea secrețiilor bronșice și creșterea rezistenței sistemului imunitar.

Cele mai utilizate în caz de gripă sau răceală sunt uleirile esențiale de lămâie, mentă, eucalipt și anason, acestea regăsindu-se și în formula Gripalin Natural Solubil.

Uleiurile esențiale conțin niveluri ridicate de ingrediente active și au proprietăți antibacteriene, antiinflamatorii, antiseptice și au rolul de a elibera căile respiratorii, au efect de dezinfectare a gâtului, cavitații bucale și a căilor respiratorii.

Pentru persoanele care prezintă o stare astenică aceste uleiuri au și un rol revigorant. Uleiurile esențiale sunt foarte recomfortante dar trebuie utilizate cu atenție de către persoanele sensibile sau care au probleme ale sistemului digestiv (ulcer, gastrită, colon iritabil).

Dovezi clinice sugerează totodată că suplimentele fitoterapice, cum ar fi extractul de Salcie, Echinacea, Beta-glucanii, Lemn-dulce (licviritia) pot scădea severitatea și durata gripei.

În cazul durerilor de gât apelez la produse din gama Propolis C-tare, atât comprimate cât și spray, cu extracte standardizate de propolis, salvie, uleiuri esențiale și ghimbir, iar tusea o putem ameliora cu siropul Atusin cu extracte din plante ca pătlagina, trei-frați-pătați și lumânărică ce ajută la revenirea funcționării normale a căilor respiratorii superioare.

------------------------------------------

Alevia este o companie românească din Bucovina, înființată în anul 1994, producătoare de suplimente alimentare, creme, gustări sănătoase și ceaiuri. De-a lungul celor 27 de ani de experiență s-a dezvoltat constant și a reușit să obțină formulele cele mai eficiente pentru sănătate, astfel încât consumatorii să își poată descoperi echilibrul optim și să-și poată atinge potențialul maxim. Un nou echilibru, mai bun, mai sănătos, mai productiv.

Specialiștii Alevia sintetizează puterea terapeutică a plantelor în suplimente și produse naturale care să te ajute să fii bine, în formă și cu poftă de viață. Medicul de familie Cezarina Matei, care are competențe în fitoterapie, homeopatie, gemoterapie s-a alăturat misiunii Alevia pentru a duce mai departe puterea naturii în folosul oamenilor, a stării lor de bine și pentru a-i ajuta să ducă o viață mai sănătoasă, prin obiceiuri zilnice simple.

Articol susținut de Alevia