​România primește, de la Coreea de Sud, o donație de echipamente medicale și IT în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, după ce țara noastră a donat în august anul trecut Seulului 450.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 produs de compania Moderna.

Ministerul SanatatiiFoto: AGERPRES

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat în ce constă donația făcută de Coreea de Sud: „Presupune un transport de echipamente foarte complexe din Coreea de Sud pentru controlul apei, controlul tutunului şi substanţelor conţinute de tutun, supravegherea şi controlul bolilor transmisibile, care înseamnă echipamente de diagnostic, de secvenţiere.”

Echipamentele donate de Coreea de Sud ar urma să sosească în țară începând cu jumătatea acestui an, până în luna noiembrie, și vor ajunge la Bucureşti, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş, a anunțat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă comună cu ambasadorul sud-coreean în România, Rim Kap-soo.

România primește congelatoare cu capacitate de minus 80 de grade pentru stocarea vaccinurilor

Echipamentele care vor ajunge în România sunt de ultimă generație, iar printre ele se numără inclusiv congelatoare cu capacitate de minus 80 de grade, care pot stoca vaccinuri și care „întotdeauna au lipsit”, potrivit ministrului Sănătății: „Sunt echipamente noi, cea mai nouă tehnologie în domeniu. Vor fi și congelatoare de mare capacitate de minus 80 de grade care au lipsit. Practic, generăm o cantitate de stocare extrem de mare. Întotdeauna am discutat de capacitate limitată de stocare. La sfârşitul acestui proiect, România va avea o capacitate de stocare pentru produse biologice, pentru vaccinuri, pentru alte produse de bună calitate.”

În august anul trecut, Guvernul a aprobat o Hotărâre privind acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Coreea de Sud, constând în 450.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, vaccin produs de compania Moderna.