​Camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor de familie sunt luate cu asalt zilnic de sute de pacienți cu infecții respiratorii - viroză, gripă sau COVID-19. Numărul pacienților care ajung zilnic la camera de gardă a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București l-a egalat pe cel din vârful pandemiei, declară pentru HotNews.ro dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al spitalului. Nici cabinetele medicilor de familie nu au scăpat: dr. Raluca Zoițanu, medic de familie în București, spune că la cabinetul său ajung zilnic oameni tineri, fără alte probleme de sănătate, care „nu se mai pot ține pe picioare din cauza bolii”. „Nu am mai dat de mulți ani atâtea concedii medicale pentru gripă”, adaugă dr. Raluca Zoițanu.

Coadă la spitalFoto: Prostockstudio | Dreamstime.com

Adrian Marinescu: Numărul pacienților care vin la camera de gardă l-a egalat pe cel din vârful pandemiei

La Institutul Matei Balș din Capitală, spitalul nr. 1 de boli infecțioase din România, ajung, în medie, 300 de pacienți pe zi la camera de gardă, atât adulți, cât și copii, declară pentru HotNews.ro dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al spitalului.

Această cifră înseamnă, practic, că s-a egalat media pacienților care ajungeau la camera de gardă în vârful pandemiei de COVID-19, explică medicul.

În plus, cifrele sunt în creștere față de finalul lunii decembrie, când la Institutul Balș ajungeau, în medie,într-o zi, în jur de 250 de pacienți cu infecții respiratorii la camera de gardă.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș

Partea bună, spune Adrian Marinescu, este că jumătate dintre acești pacienți nu reprezintă cazuri severe și ar putea să nu se adreseze direct spitalului, ci să meargă la medicul de familie.

Cu cât mai mulți pacienți vin la camera de gardă, cu atât mai lung este timpul de așteptare, subliniază Adrian Marinescu. Mai ales că directorul medical al Institutului Matei Balș se așteaptă ca, în următoarele săptămâni, presiunea pe camera de gardă să se mențină.

Tocmai de aceea, în orașele mari, precum București, aceste cazuri ar trebui să fie distribuite uniform între mai multe spitale, pentru a nu se aglomera camera de gardă a unui singur spital - există inclusiv o informare clară de la Ministerul Sănătății, care spune că toate spitalele trebuie să contribuie cu locuri pentru COVID, iar toate spitalele, sau măcar cele mari, trebuie să aibă centre de evaluare pentru infecțiile respiratorii, „în așa fel încât lucrurile să fie distribuite relativ uniform, pentru a evita timpii de așteptare care pot fi mari, din păcate, la camera de gardă”, explică directorul medical al Institutului Matei Balș.

Raluca Zoițanu: Nu am mai dat atâtea concedii medicale pentru gripă de mulți ani

Raluca Zoițanu este medic de familie în sectorul 6 din București. La ușa cabinetului său ajung zilnic zeci de pacienți cu infecții respiratorii - gripă, viroză sau COVID-19.

Dr. Raluca Zoițanu / Foto: Arhiva personală

Ce o îngrijorează cel mai tare pe Raluca Zoițanu este că la cabinetul său ajung tot mai mulți „oameni tineri, sănătoşi (fără alte afecțiuni - n.red.) care nu se pot ține pe picioare din cauza bolii”.

În plus, spune medicul, „n-am mai dat de mulți ani atâtea concedii medicale pentru gripă”.

Cum te ferești de gripă și viroze când parcă toată lumea din jur este bolnavă: vaccinare, mască în spațiile închise și neventilate, evitarea contactului cu persoanele care au simptome

Cum te ferești de îmbolnăvirea cu o infecție respiratorie într-o perioadă când parcă toată lumea din jur este bolnavă?

În primul rând, împotriva gripei și a COVID-19 există vaccin - cel pentru COVID-19 este gratuit pentru toată lumea, iar cel pentru gripă se administrează gratuit în cabinetele medicilor de familie pentru anumite categorii, considerate cu risc mare de îmbolnăvire (copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA - personal medical, femei gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani și bătrâni instituționalizați). Cei care nu fac parte din aceste categorii pot cumpăra vaccinul din farmacie (costă mai puțin de 100 de lei) și pot merge cu el, pentru administrare, la cabinetul medicului de familie.

„Dacă nu v-ați vaccinat contra gripei încă, poate este bine să o faceți. Farmaciile încă au vaccin suficient şi costă sub 100 de lei. Şi să purtați mască măcar două săptămâni, până apare cantitatea suficientă de anticorpi”, spune dr. Raluca Zoițanu.

Vaccinare împotriva gripei / Foto: Anyaivanova - Dreamstime.com

La rândul său, dr. Adrian Marinescu subliniază că vaccinarea rămâne metoda nr. 1 de prevenție împotriva gripei și împotriva COVID-19.

În afară de vaccinare, măsurile care previn infectarea, chiar dacă nu sunt obligatorii, precum în pandemie, „sunt lucruri pe care le facem în ideea de a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru. Eu cred să sunt lucruri de bază”, spune dr. Adrian Marinescu - spălarea mâinilor cu apă și săpun, evitarea contacului cu persoane care au simptomatologie respiratorie, dacă tu însuți ai simptome te izolezi și nu mergi în colectivitate, purtarea măștii în spații închise, neventilate, unde se află mai multe persoane.

De cealaltă parte, medicul Raluca Zoițanu spune că „angajatorii sunt flower power în continuare. Nu pricep ce înseamnă să ai focar de gripă în firmă. În continuare unii n-au învățat nimic în ultimii 3 ani.”

Adrian Marinescu: „Probabil că următoarele 2-3 săptămâni vor fi de intensitate maximă”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș, se așteaptă la încă 2-3 săptămâni „de intensitate maximă” în ceea ce privește infecțiile respiratorii.

După aceste 2-3 săptămâni de foc, medicul infecționist se așteaptă ca trendul îmbolnăvirilor să devină descendent.

„Sigur, vom avea cazuri și în februarie, dar ușor - ușor ne vom echilibra. Eu cred că în aceste săptămâni ar trebui să luăm în calcul măsurile care să prevină infectarea, nu pentru că ne impune, nu că este o obligativitate. Ci pentru a ne proteja pe noi și pe cei din jurul nostru. Sunt lucruri de bază.”

Foto; Dreamstime.com. Agerpres.