Autoritățile au anunțat joi primele două decese confirmate cu virus gripal din acest sezon. Este vorba despre două femei în vârstă de 25 de ani, respectiv 50 de ani, prima dintre ele neavând alte afecțiuni asociate. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, la nivel național au fost raportate 4.961 de cazuri de gripă clinică, comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice.

GripăFoto: Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, cele două paciente cu virus gripal care au murit sunt:

  • o femeie în vârstă de 25 de ani, din mun.București, fără condiții medicale pre-existente și nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H3;
  • o femeie în vârstă de 50 de ani, din mun.București, având condiții medicale pre-existente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip H1;

În sezonul gripal 2018-2019, au fost înregistrate 199 de decese de gripă, iar în sezonul 2019-2020 - 73.

Câte cazuri de gripă au fost raportate în România în ultima săptămână

Conform datelor publicate joi de către Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna 26 decembrie 2022 - 1 ianuarie 2023, au fost raportate 74.567 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii).

Deși în această săptămână au existat subraportări ca urmare a sărbătorilor de iarnă, variația în plus față de media calculată de 48.489 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 53.8%, fiind a 3-a săptamână consecutivă în care au fost depășite ratele istorice, potrivit INSP.

Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitate înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică, spune INSP.

Au fost raportate la nivel național 4.961 cazuri de gripă clinică comparativ cu 2.685 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).

Cazurile de gripă clinică au fost raportate de 34 județe, cele mai multe fiind în municipiul București (2624) și în județele Brașov (441), Cluj (243) și Prahova (236).

Comparativ cu sezonul prepandemic 2019-2020, în sezonul actual, se înregistrează o creștere a numărului de cazuri clinice cu 5 săptămâni mai devreme.

România se află în cea de a treia săptămână a creșterii numărului cazurilor de infecții respiratorii, dar nu va fi declarată epidemie de gripă pentru că asta ar implica impunerea unor noi restricții, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că va fi instituită „stare de alertă epidemică”. ”Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea economică și socială în România”, a spus Rafila.

Această situație este determinată de faptul că în pandemie s-a adoptat o lege prin care declararea de către ministrul Sănătății, prin ordin, a unei epidemii atrage după sine și măsuri restrictive cum ar fi izolarea și chiar carantina.

(Foto: Dreamstime.com)