​Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, supraviețuitoare a cancerului, a depus miercuri la Parlament o iniţiativă legislativă prin care bolnavilor din România li se acordă dreptul la medicină personalizată.

Nicoleta PauliucFoto: AGERPRES

„Acest proiect de lege, pe care l-am realizat în parteneriat cu unii dintre cei mai buni medici pe care România îi are, s-a născut din dorinţa de a pune fiecare pacient în centrul sistemului de sănătate românesc. Vrem să schimbăm cu totul felul în care ne raportăm la medicină – de a face în aşa fel încât fiecare anamneză, fiecare tratament, fiecare tip de medicamentaţie să fie special croit pentru nevoile fiecărui pacient. Bolnavii nu vor mai fi simple cifre statistice, nu li se vor mai aplica aceleaşi scheme de tratament generice şi nu se va mai folosi aceeaşi abordare generalistă. Ştim foarte bine că fiecare caz are particularităţile sale şi că detaliile fac toată diferenţa. Medicina personalizată – în unele cazuri, oamenii îi spun medicină de precizie – ne oferă una dintre cele mai mari oportunități pentru noi descoperiri medicale şi pentru tratamente făcute pe măsura necesităţii pacienţilor. Promisiunea medicinei de precizie este oferirea tratamentelor potrivite, la momentul potrivit, de fiecare dată, persoanei potrivite”, declară Nicoleta Pauliuc.

Nicoletei Pauliuc i s-au alăturat în acest demers şi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, deputații Nelu Tătaru și Patriciu Achimaş-Cadariu, dar și senatorii Adrian Streinu Cercel și Attila László.

“Este un proiect de lege atât de important încât au fost depăşite graniţele de demarcaţie politică. Toată lumea a fost de acord că, pentru a împinge sistemul de sănătate în viitor, pentru a răspunde aşteptărilor românilor şi, evident, pentru a salva vieţi, avem nevoie de această lege. De aceea, m-a bucurat faptul că demersului nostru s-a alăturat şi ministrul Alexandru Rafila. Acest consens este un semn foarte bun pentru bolnavii din România, pentru că ne arată că există susţinere şi de la nivelul puterii executive şi avem astfel şansa ca lucrurile să se urnească mai repede. Deja, prin Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului, s-au făcut anumiţi paşi concreţi în direcţia medicinei personalizate. Era firesc ca acest drept să fie extins tuturor bolnavilor din România”, a explicat Nicoleta Pauliuc.

O astfel de legislaţie a fost promovată, în ultimii ani, în mai multe ţări ale Uniunii Europene.

S-a ţinut cont de concluziile raportului „Consiliului privind medicina personalizată pentru pacienți” realizat sub umbrela Consiliului Europei. O astfel de abordare era necesară având în vedere că România se află pe un nedorit loc 31 din 33 de ţări europene într-un clasament numit “Indicele European de Medicină Personalizată”.

Pentru elaborarea proiectului, inițiatorii au organizat consultări ample. O parte dintre discuții au fost purtate cu reprezentanții pacienţilor din România, ai Administrației Prezidențiale, ai Ministerului Sănătății, dar și cu Agenția Națională a Medicamentului, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Colegiul Medicilor din România, Centrul pentru Inovare în Medicină, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România și Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. De asemenea, la consultări au luat parte numeroși medici și reprezentanți ai mediului academic.