Vaccinarea împotriva rujeolei, o boală potențial mortală, a scăzut la nivel mondial de la pandemia Covid-19, punând în pericol zeci de milioane de copii, avertizează un raport global publicat miercuri, citat de AFP.

RujeolaFoto: Indranil Mukherjee / AFP / Profimedia Images

„În ultimii trei ani, am tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea ratelor de imunizare și la riscul crescut pentru sănătatea copiilor din întreaga lume”, a declarat Ephrem Tekle Lemango, șeful programelor de imunizare din cadrul Unicef. „Avem o fereastră de oportunitate foarte scurtă pentru a recupera terenul pierdut”, a avertizat el.

Din cauza Covid-19, programele de imunizare au fost grav afectate, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). „În spatele fiecărei statistici din acest raport se află un copil expus riscului unei boli care poate fi prevenită”, spune el.

Cel mai scăzut nivel din 2008

În 2021, aproximativ 40 de milioane de copii au ratat o doză de vaccin împotriva rujeolei - prima doză pentru 25 de milioane, iar a doua doză pentru 14,7 milioane -, potrivit raportului comun al OMS și al Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA.

Acest lucru aduce acoperirea globală pentru prima doză la cel mai scăzut nivel din 2008.

Printre țările cu cel mai mare număr de copii neimunizați se numără Nigeria, India, Republica Democratică Congo, Etiopia și Indonezia.

Rujeola, o infecție virală foarte contagioasă pentru care nu există tratament odată dezvoltată, își trage numele de la petele roșii pe care le provoacă pe corp, inclusiv febră mare și posibile complicații pulmonare.

Este necesară o acoperire vaccinală foarte mare pentru a obține imunitatea de grup.

Raportul estimează că vor exista 9 milioane de cazuri la nivel mondial până în 2021, dintre care 128.000 de decese. În total, 22 de țări au fost afectate de epidemii majore anul trecut, în special în Africa și în Orientul Mijlociu.

Numărul de infecții a scăzut dramatic din anii 2000, dar numărul estimat de cazuri și decese a fost mai mare în 2021 decât în 2020, potrivit cercetării.

În aprilie, OMS a avertizat că numărul cazurilor de rujeolă raportate a explodat cu aproape 80% în primele două luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

„Nu mai este timp de pierdut, trebuie să lucrăm urgent pentru a ne asigura că aceste vaccinuri salvatoare de vieți ajung la fiecare copil”, a declarat Elizabeth Cousens, președintele Fundației Națiunilor Unite.