​România are un număr mare de pacienți oncologici, unii dintre ei având nevoie de îngrijiri paliative, iar pentru acești pacienți "nu trebuie să ignorăm nicio soluție care s-a dovedit funcțională", a declarat medicul Patriciu Achimaș Cadariu, managerul Institutului Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj Napoca și fost ministru al Sănătății, în cadrul conferinței Beneficiile canabisului medicinal și accesul pacienților, ce are ca temă legalizarea canabisului medicinal în România.

Pacient în RomâniaFoto: DreamsTime

Patriciu Achimas Cadariu este președintele Grupului pentru combaterea cancerului din Parlamentul României și a contribuit la elaborarea Planului Național de Combatere a Cancerului, recent promulgat de președintele Klaus Iohannis.

În urmă cu 3 ani, un proiect de lege ce prevedea că bolnavii în fază terminală vor avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei), era depus la Parlament. 3 ani mai târziu, proiectul continuă să zacă în sertarele legislativului.

Proiectul de lege depus acum 3 ani la Parlament prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Proiectul de act normativ prevede explicit că fumatul de canabis nu este permis. După ce a trecut de Senat, proiectul nu a mai ajuns la vot în Camera Deputaţilor, primind un punct de vedere nefavorabil din partea Ministerului Sănătăţii, în anul 2021.

Patriciu Achimaș Cadariu: Cei care au nevoie de îngrijiri paliative sunt foarte mulți

Patriciu Achimaș Cadariu a amintit de Planul Național de Cancer, adoptat recent de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis, în care se vorbește mult despre prevenție: "Pe lângă prevenție, avem în acest moment foarte mulți pacienți, inclusiv în stadii avansate. Cei care au nevoie de îngrijiri paliative sunt foarte mulți. Nu ar trebui să ignorăm nicio soluție care s-a dovedit că funcționează", a declarat medicul, cu referire la pacienții în stadii terminale care au nevoie de calmarea durerilor.

"Medicina alopată, cea modernă, se bazează pe dovezi. Nu este vorba despre emoții, ci despre a practica o medicină a timpurilor noastre", mai spune managerul Institutului Oncologic din Cluj.

Patriciu Achimaș Cadariu, medic și managerul Institutului Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj Napoca

Tot mai multe țări legalizează canabisul medicinal, Ministerul Sănătății se opune

Proiectul de lege ce prevede legalizarea canabisului medicinal ca analgezic pentru pacienții în fază terminală a fost inițiat de Cristina Dumitrache (deputat PSD, fost membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților), Florin Buicu (deputat PSD, fost președinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și Emanuel Ungureanu (deputat USR, fost vicepreședinte Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților) și a adunat semnăturile a 85 de parlamentari de la toate partidele parlamentare la acel moment - PSD, Pro România, USR, PNL și ALDE.

Zeci de țări din întreaga lume permit în acest moment utilizarea canabisului în scopuri medicinale, însă numai în anumite condiții și, de cele mai multe ori, doar pentru bolnavii în fază terminală. Numărul acestor țări crește în fiecare an.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, explica în vara aceasta, într-o conferință de presă, răspunzând unei întrebări a reporterului HotNews.ro, de ce instituția pe care o conduce se opune adoptării proiectului de lege privind legalizarea canabisului în scop medical în România, ca analgezic pentru pacienții cu boli cronice în fază terminală. Alexandru Rafila a confirmat atunci că Ministerul Sănătății își menține punctul de vedere negativ emis în anul 2021, motivând că „aici nu este vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea un ministru al Sănătății”.

Întrebat dacă instituția pe care o conduce intenționează să mențină punctul de vedere negativ transmis în legătură cu acest proiect de lege în anul 2021 sau sunt șanse ca lucrurile să se schimbe, Alexandru Rafila a declarat: „Apropo de canabis sau de derivații din canabis. Aici nu este vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea un ministru al Sănătății. E vorba despre respectarea legislației europene în materie, noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți - așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice - bineînțeles că și România se va adapta legislației europene. Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a fost explicația lui Alexandru Rafila.

Alexandra Ana Cârstea, inițiatoarea petiției de la care a pornit proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal în România

Proiectul de lege a pornit de la Alexandra Ana Cârstea, o tânără a cărei mamă, Victoria, a fost răpusă de cancer la începutul anului 2019. În amintirea mamei ei, Alexandra a denumit proiectul de lege „Victoria” și luptă pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis. Ea a devenit, în acești ani, principala voce a legalizării canabisului medicinal în România.

Alexandra a inițiat o petiție care a adunat zeci de mii de semnături și a reușit să împingă apoi în Parlament proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal, pe care și-au pus semnătura aproape 100 de parlamentari de la toate partidele.

Alexandra a fost, în tot acest timp, principala voce a demersurilor de legalizare a canabisului în scop medicinal în România. Ea a început demersurile pentru legalizarea canabisului în scop medicinal în România încă de când mama ei era în viață și avea nevoie de astfel de calmante.

Citește pe larg aici: