Cel mai mic copil adus pe lume în clinica de Obstetrică- Ginecologie a Spitalului Universitar de Urgență București este o fetiță care a fost născută înainte de 6 luni și a cântărit sub 500 de grame, valori considerate sub limita viabilității în întreaga lume, potrivit unui comunicat al instituției medicale.

Mămică prematur, în spitalFoto: Spitalul Universitar

Ioana, cum se numește fetița, a avut numeroase riscuri și complicații după naștere, însă după trei luni de eforturi ale echipei medicale a fost externată. Ioana împlinește 7 luni de viață, fiind o bucurie pentru întreaga ei familie.

Sursa Foto: Spitalul Universitar Bucuresti

Dr. Octavian Munteanu, medic primar obstetrică-ginecologie, medicul curat al mamei:

  • „Pacienta este la a doua naștere. O pacientă care a urmat corect investigațiile recomandate în timpul sarcinii, dar care, din păcate, a avut o complicație la morfologia de trimestrul II, s-a decelat o incompetență cervico-istmică. Dumneaei a urmat toate recomandările noastre și am reușit să evităm un avort, să ajungem la o limită a viabilității și, cu ajutorul echipei de neonatologi, am reușit să ducem la bun sfârșit această sarcină”.

Dr. Adriana Dan, șef secție Neonatologie:

  • „Născuți înainte de 7 luni și având greutăți de sub 1.000 de grame, copiii născuți prematur sunt total dependenți de îngrijirile medicale din secțiile de Terapie Intensivă Neonatală unde suferă intervenții complexe și complicate. Din păcate, în ciuda tuturor eforturilor noastre, o parte dintre pacienți nu reușesc să supraviețuiască sau supraviețuiesc cu sechele ce le vor umbri copilăria. Însă, majoritatea acestor copii reușesc să se adapteze, răspund la tratament, cresc și se dezvoltă, astfel că, după săptămâni sau luni de luptă cu boala, se externează la domiciliu. Pentru noi este o mare bucurie să vedem că un prematur, ajuns în stare gravă în maternitatea noastră, pleacă acasă cu o stare bună de sănătate”.

Dr. Elena Szini, medic primar neonatologie, medicul curant al Ioanei:

  • „De când s-a născut, Ioana ne-a arătat tuturor dorința ei puternică de a trăi și îmi pare bine că am reușit, împreună cu echipa profesionistă de neonatologie și cu ajutorul aparaturii moderne, ca, după aproape 120 de zile de spitalizare, Ioana să ajungă acasă, lângă familia ei”.

Georgiana, mămica Ioanei:

  • „De-a lungul perioadei de spitalizare am trecut prin mai multe emoții, de la tristețe la fericire și de la fericire la frică. Ioana ne-a arătat, de fiecare dată, că este o fetiță luptătoare, un prematur puternic și a trecut cu bine peste toate încercările. Vreau să mulțumesc echipei medicale care au avut atâta grijă de ea și au făcut posibilă venirea ei acasă. Acum Ioana este acasă și este o fetiță sănătoasă și frumoasă". Georgiana, mămica Ioanei transmite și un mesaj altor mămici de prematuri. „Nu încetați să sperați și aveți încredere în prematurii dumneavostră, căci totul o să fie bine".

„Anul 2021 a însemnat, referitor la natalitatea în România, puțin peste 180.000 de nașteri, cel mai mic număr de nașteri din ultimii 100 de ani. Peste 15.000 de prematuri, cu sarcini gemelare peste 300 și sarcini cu tripleți, 58. De ce prematuri? Pentru că există numeroși factori de risc, pe de o parte vârstele extreme, vorbim de 7.400 de mame adolescente care au născut și 5.800 de mame care au născut peste 40 de ani. 4 din 10 mame nu își monitorizează sarcina și aici intervine factorul de risc care duce la nașterea prematură. În momentul în care pacienta nu se investighează pe parcursul sarcinii are riscul de a naște mai devreme de 37 de săptămâni și în acest fel apar riscuri atât pentru ea cât și pentru copil”, a declarat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică- Ginecologie.

17 noiembrie este ziua mondială a prematurității.