​Cabinetele medicilor de familie, ambulatoriile de specialitate, centrele de diagnostic și laboratoarele medicale ar putea beneficia și ele de plafonarea prețului la energia electrică, pe lângă spitale, prevede un amendament depus de USR la proiectul legii de aprobare a OUG ce prevede plafonarea prețurilor pentru anumite categorii.

Cabinet medicalFoto: AGERPRES

„Întreg sistemul de sănătate e vulnerabil la povara facturilor de energie, nu doar spitalele”, explică Adrian Wiener, medic și deputat USR, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul Energiei, prevede plafonarea prețului pentru spitale:

  • „maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și al creșelor, al furnizorilor publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.”

USR a depus un amendament prin care cere ca și cabinetele medicilor de familie, ambulatoriile de specialitate, centrele de diagnostic și laboratoarele medicale să beneficieze de plafonare, pe lângă spitale:

  • „maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, al unităților de învățământ publice și private, definite conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, precum și al creșelor, al furnizorilor publici și privați de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, al cabinetelor medicale ambulatorii, cabinetelor medicale ale medicilor de familie, centrelor de diagnostic şi tratament și laboratoarelor așa cum sunt definite în Legea nr. 95/2006 republicată cu modificările și completările ulterioare, precum și a regulamentelor-cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.”