Societatea Europeană de Reumatologie (EULAR) vrea să omogenizeze serviciile de reumatologie din toată Europa, adică toţi pacienţii să fie trataţi la fel, însă România se confruntă cu o criză de medici reumatologi. Există judeţe fără niciun doctor cu această specialitate - cei mai mulţi dintre ei profesează în marile oraşe, care au şi centre universitare de tradiție, a declarat pentru Agerpres preşedintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), Simona Rednic.

La medicFoto: Ngampol Thongsai / Dreamstime.com

Ea spune că reumatologii buni din România sunt la nivelul celor din străinătate, însă principala problemă este că nu există suficient de mulţi doctori.

Există judeţe cu spitale atât de stat, cât şi private, fără niciun medic reumatolog şi asta din cauză că nu toate universităţile din ţară consideră la fel de importantă Reumatologia, iar autorităţile locale care au în administrare spitalele de stat şi mulţi manageri de unităţi spitaliceşti confundă reumatologul cu medicul din secţiile de recuperare sau nu ştiu exact de ce ar trebui să angajeze reumatologi.

  • "Avem foarte puţini reumatologi în Sibiu, mult mai puţin decât ar trebui într-un oraş ca acesta. Sigur stăm rău (la nivel naţional n.r.), sigur suntem prea puţini.
  • Şi cel mai sigur este faptul că suntem foarte rău distribuiţi, adică marea majoritate a reumatologilor sunt în Bucureşti, sunt în Iaşi, sunt în Cluj, în rest există judeţe complet lipsite de reumatologi.
  • Este vorba despre necunoştinţă, managerii de spital nu ştiu diferenţa între Reumatologie şi Reabilitare şi nu înţeleg rostul reumatologului.
  • Este o lipsă generală de cunoştinţe. Există spitale judeţene fără reumatolog. Încă sunt spitale fără medici reumatologi. (...) În mintea multor autorităţi locale sau directori de spitale, confuzia şi neclaritatea cu ce face Reumatologia este destul de mare", explică Simona Rednic.

Preşedintele SRR propune ca universităţile din ţară să acorde aceeaşi importanţă Reumatologiei şi astfel ar putea creşte interesul absolvenţilor de facultăţi de Medicină să se orienteze către această specialitate.