​Două avioane pentru transportul pacienţilor vor ajunge în ţară în prima jumătate a anului 2023, a declarat joi, la Oradea, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, adăugând că există și câteva proiecte pentru îmbunătăţirea sistemului medical de urgenţă.

Raed ArafatFoto: AGERPRES

"Cele două avioane achiziţionate pe partea medicală urmează să sosească; trebuiau să sosească mai devreme, dar acum timpul de livrare este anunţat pe ianuarie-februarie - primul şi aprilie-mai - al doilea. Deja sunt avansate pregătirile, ele se fac în Statele Unite şi aşteptăm să le avem. Astea ne vor creşte capacitatea de reacţie, pe lângă încă două puncte de elicoptere care urmează să se deschidă, unul la Braşov şi unul în judeţul Suceava, şi vom avea 11 puncte de intervenţie aeriană," a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres.

Prezent la Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală SSIMA de la Oradea, Arafat a răspuns câtorva întrebări ale ziariştilor despre proiectele DSU privind medicina de urgenţă şi preocupările actuale pentru îmbunătăţirea sistemului: „Sunt câteva proiecte pe medicină de urgenţă, nu numai ale SMURD-ului. Lăsând la o parte achiziţia de echipamente, noi acum întărim câteva segmente pe partea unităţilor prespitaliceşti şi pe partea unităţilor de primiri urgenţă.”

Cele mai importante sunt proiectele pentru formare profesională, împreună cu IGSU, destinate inclusiv asistenţilor medicali de la serviciile de ambulanţă şi de la UPU, spune șeful DSU: „Şi o să le facem în parteneriat cu alte instituţii, dar acolo vom implementa de fapt atestatul asistenţilor medicali pe domeniul urgenţei. Există fonduri europene pentru asta şi sper să începem cât mai repede, pentru că deja o spunem de ceva timp.”

Un alt aspect este întărirea capacităţii de a transporta pacienţi critici, respectiv cele două avioane medicale şi înfiinţarea a două heliporturi.

Pe partea de identificare a unor soluţii pentru problemele din sistem, se caută soluţii fiabile pentru bunul mers al unităţilor de primiri urgenţe din ţară. Nefiind doar o problemă românească, unităţile de primiri urgenţe sunt cel mai adesea aglomerate, cu timpi de aşteptare mari, a declarat şeful DSU: „Întrebarea e ce soluţii găsim totuşi care să fie în favoarea pacientului şi să corecteze lucrurile unde pot fi corectate fără să atingă siguranţa pacientului şi desigur, accesul lui la îngrijire în aceste unităţi. Sunt soluţii pe care le avem în vedere. Niciuna nu e magică, uneori trebuie să implementezi mai multe proceduri să ajungi la dezideratul final.”

Soluţiile presupun creşterea resursei umane în unităţile de primiri urgenţe şi rezolvarea proceselor din acestea, pentru a deveni oarecum autonome faţă de spitale, adică investigaţii mai rapide, radiologia proprie, computer tomograf propriu, oamenii proprii ai unităţii, să nu fie în competiţie cu restul cazurilor din spital: „Soluţia este să ai resursele tale ca unitate de urgenţă”, a subliniat Raed Arafat.

Se caută de asemenea soluţii şi pentru problema preluării mai rapide a bolnavilor din UPU care nu pot fi trimişi acasă şi internarea lor, „pentru că medicul de la UPU trebuie să-l ţină acolo o vreme, câteodată mai multe ore, un loc ocupat care putea fi eliberat pentru a consulta alţi pacienţi”: „Unele soluţii s-ar putea să nu fie valabile pentru toate spitalele, dar unele pot fi implementate.”

În ceea ce priveşte procesul de digitalizare şi modernizare cu tehnologii IT, şeful DSU a menţionat un proiect naţional pe urgenţă, pe UPU-ri şi pe serviciile de ambulanţă care ar fi trebuit să fie interconectate: „Proiectul a fost finalizat, tabletele au fost luate, dar din păcate nu a putut să fie implementat integral şi încercăm să-l finalizăm integral pentru că necesită în spitale o interoperabilitate între sistemul naţional şi sistemele digitale ale spitalelor care sunt făcute de cel puţin 11 - 12 firme. Dar o să ajungem să o rezolvăm şi asta”, a încheiat Raed Arafat.