​Doar 1% din totalul pastilelor de iodură de potasiu puse gratuit la dispoziţia populaţiei cu vârsta de până la 40 de ani au fost ridicate din farmacii, a declarat miercuri, pentru Agerpres, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, Teodor Ferariu.

MedicamenteFoto: DreamsTime

Potrivit acestuia, numărul de persoane care au primit comprimate în baza prescripţiilor emise de medicii de familie este de 1.556, în condiţiile în care în farmaciile din Botoşani au fost distribuite aproximativ 150.000 de astfel de comprimate.

„Probabil reţete emise de medicii de familie sunt mai multe, dar nu am de unde să ştiu. Deocamdată atâtea au fost ridicate. Lumea nu se înghesuie. Probabil că nu s-a informat suficient. Aşteptările erau mai mari. Lumea speră să nu existe niciun risc şi de aceea nu s-a prezentat la medicul de familie să solicite reţete”, spune Teodor Ferariu.

Iodura de potasiu este un medicament care poate fi utilizat ca metodă de protecţie în situaţii de urgenţă nucleară care implică emisie de iod radioactiv. Ea funcţionează numai pentru a preveni absorbţia iodului radioactiv în glanda tiroidă și nu este recomandată persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani.

Comprimatele de iodură de potasiu se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele şase ore după anunţul autorităţilor, în doză unică. Din acest motiv, populaţia este sfătuită să ridice pastilele din farmacii şi să nu le folosească înainte de recomandarea autorităţilor sanitare.

Milioane de pastile de iod așteaptă să fie ridicate gratuit de românii cu vârsta sub 40 de ani din aproximativ 2.500 de farmacii din toată țara.

30 de milioane de pastile de iodură de potasiu a cumpărat în această primăvară Autoritatea Națională a Rezervelor de Stat, o achiziție de 6 milioane de euro. Pastilele de iodură de potasiu au fost produse de Antibiotice Iași.

Potrivit prevederilor Ordinului nr. 1.648 din 21 iunie 2022 privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populaţie, în primele 7 zile lucrătoare ale fiecărei luni, farmaciile comunitare trimit către direcţia de sănătate publică judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti în raza căreia se află o situaţie care va cuprinde numărul de persoane cărora le-au fost eliberate în baza prescripţiei medicale comprimate de iodură de potasiu 65 mg, precum şi numărul de comprimate eliberate. Direcţiile de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a centraliza şi monitoriza distribuţia şi consumul medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate din farmacii.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Sănătății, în baza Legii 544/2001, date centralizate la nivel național privind total pastilelor de iodură de potasiu distribuite până în acest moment și se află în așteptarea unui răspuns.

Sursa foto: Dreamstime.com.