​România nu are neapărat un deficit de medici - exceptând medicii de familie, unde ar mai fi nevoie de aproximativ 1.400 de medici - însă cea mai mare problemă o reprezintă faptul că, dintre cei 55.000 de medici cu aviz de liberă practică, peste 50% sunt concentrați în București - aproximativ 17.000 de medici - în Cluj, Dolj, Timișoara, Târgu Mureș și Iași, declară președintele Colegiului Medicilor, prof. dr. Daniel Coriu. Restul - 36 de județe - își împart aproximativ jumătate dintre medicii României - 27.000 de medici.

Daniel Coriu, președintele Colegiului MedicilorFoto: Colegiul Medicilor din Romania

Medicii se îngrămădesc în doar 5 județe și evită restul țării pentru că vor să își practice meseria în siguranță

Președintele Colegiului Medicilor face o afirmație-surpriză: în ansamblu, România nu are de fapt deficit de medici: „Practic, noi, în ansamblu, nu avem un deficit de medici. Poate că ar mai fi nevoie de câteva mii. Dar faptul că ei sunt concentrați doar în cateva județe, acest dezechilibru, repartiția medicilor este marea problemă. Nu avem un deficit foarte mare de medici, poate doar la nivelul medicilor de familie - de 1.400 și ceva. Dar în rest, nu avem un deficit foarte mare. Noi putem să îl compensăm cumva, dar acest dezechilibru este dramatic”, afirmă Daniel Coriu.

Majoritatea medicilor aleg să lucreze doar în marile centre și evită restul țării din cauza lipsei de condiții pentru practicarea în siguranță a actului medical, subliniază președintele Colegiului Medicilor. De ce? „Pentru că medicul va dori un loc de muncă atractiv. Dorește să aibă la îndemână echipamente performante, dorește să practice așa cum a învățat în rezidențiat. Dacă nu reușește să rămână la București sau la Craiova sau într-un centru mare, probabil va emigra. Vorbim despre două Românii aici. În a doua parte a României, a doua Românie, nu există, din nefericire, condițiile practicării unui act medical în siguranță. Este foarte important, pentru că medicul este blamat, pentru că medicul este asimilat sistemului medical.”

Nu există o soluție miraculoasă: „Când se va rezolva problema infrastucturii, atunci se va rezolva automat și dezechilibrul de medici”

Daniel Coriu subliniază că nu există o soluție miraculoasă pentru această problemă, singura soluție fiind dezvoltarea infrastructurii, pentru ca medicii să își poată practica meseria în siguranță peste tot, iar pacienții să poată fi la fel de bine îngrijiți peste tot: „Noi trebuie să oferim condiții pentru ca medicul să lucreze la fel și în București, și în Slobozia, și în Galați, și în Brăila, oriunde, pentru ca el să vrea să meargă acolo, să se simtă în siguranță, iar pacientul să fie la fel de bine îngrijit, indiferent de loc. Aceasta este cea mai mare problemă - infrastructura. Când se va rezolva problema infrastucturii, atunci se va rezolva automat și acest dezechilibru.”

Concluzia președintelui Colegiului Medicilor: ”Soluția este dezvoltarea României, nu există o soluție miraculoasă. În momentul în care tu ai creat un centru puternic, cu tehnologie, cu autostradă, cu infrastructură, cu școli, vom avea și medici, se vor găsi medici tineri care vor dori să meargă acolo. Salariile medicilor în România, în acest moment, sunt onorabile. Mă refer la sectorul bugetar, nu vorbesc despre medicina de familie, pentru că este o problemă separată. Dar ar trebui să găsim un mecanism prin care să îi departajăm pe cei care muncesc mai mult.”

Citește și: