Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că achiziţia vaccinului hexavalent pentru copii a fost întârziată "din motive procedurale", el subliniind că vaccinul va fi disponibil, cel mai probabil, luna viitoare, relatează News.ro.

Vaccinarea la copiiFoto: pixnio.com

"Achiziţia a întârziat din anumite motive procedurale. Procedura de achiziţie a fost începută la timp, dar ştiţi cum e cu achiziţiile publice, e complicat cu achiziţiile publice. Se rezolvă această problemă, fără niciun fel de problemă. Există disponibilitate a acestui vaccin şi eu cred că în cursul lunii septembrie se va încheia”, a afirmat Alexandru Rafila, răspunzând unor întrebări, miercuri seară, la Antena 3.

În ultima perioadă, în unele judeţe părinţii nu au mai putut vaccina copiii cu vaccinurile din schema naţională din cauză că medicii de familie nu au avut suficiente cantităţi. Unii medici de familie au tras un semnal de alarmă, anunţând că nu au mai primit doze din acest ser.

Medicii de familie spun că vaccinurile care lipsesc, precum Hexavalent, Prevenar, Tetraxim, nu sunt în cantități suficiente în toate județele, potrivit Europa Liberă.

Schema națională de vaccinare (Calendarul Național de Vaccinare) cuprinde vaccinurile administrate copilului încă din primele 24 de ore de viață și până la vârsta de 14 ani.

Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) - prima doză - se administrează bebelușilor la vârsta de două luni. Vaccinul oferă protecție împotriva difteriei (D), tetanosului (T), tusei convulsive (P), poliomielitei (VPI -Vaccin Poliomielitic Inactivat), Haemophilus influenzae tip b (Hib) și hepatitei B (HepB).