​Un bărbat în vârstă de 41 de ani, care a revenit din Camerun la finalul lunii iulie, a fost internat cu malarie la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

MalarieFoto: DreamsTime

Bărbatul a prezentat simptome asemănătoare unei viroze respiratorii și s-a adresat medicului de familie, care i-a prescris tratament simptomatic.

Din cauză că starea sa de sănătate nu s-a îmbunătățit după acest tratament, barbatul s-a prezentat la Spitalul Municipal Pașcani, unde de asemenea a fost supus unei scheme de tratament pe care l-a urmat în regim de spitalizare.

În cursul zilei de ieri, 18 august, bărbatul a fost admis prin transfer la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, cu cefalee intensă, febră 38 cu 8 grade Celsius și mialgii(dureri musculare).

Bărbatul le-a spus medicilor de la Iași că a avut și peste 40 de grade Celsius febră, atunci când a prezentat primele simptome.

În urma unei prime discuții cu medicul de gardă, aflând că pacientul a revenit de curând dintr-o zonă endemică (chiar dacă a efectuat profilaxia pentru malarie) i s-au prelevat de urgență analize în cadrul laboratorului de analize medicale al spitalului pentru malarie, iar rezultatul a fost pozitiv.

Pacientul se află sub tratament curativ pentru această boală infecto contagioasă. Este stabil hemodinamic, i se administrează perfuzii de reechilibrare hidroelectrolitică și este monitorizat de echipa medicală.

Medicii spun că el a ajuns la timp la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași, deoarece complicațiile malariei sunt grave: malaria cerebrală, insuficiență multiplă de organ, cu evoluție nefavorabilă.

Barbatul va rămâne internat pe toată perioada tratamentului, iar decizia de externare va fi luată doar când se va afla în afara oricărui pericol. Malaria poate avea o evoluție imprevizibilă.

Medicii sfătuiesc persoanele care vin din zone endemice ca, atunci când prezintă orice simptome de boală sau o modificare în homeostazia organismului să se adreseze imediat medicului de familie, iar locul unde a călătorit să fie primul pe care îl menționează în discuția cu acesta.

Sursă foto: Dreamstime.com.