​Medicii de familie solicită Ministerului Sănătății să creeze, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale, un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu, pentru ca persoanele care doresc să își ridice pastilele de iod de la farmacie să nu mai fie nevoite să treacă mai întâi pe la medicul de familie, pentru prescripție medicală.

Ministerul SanatatiiFoto: Ministerul Sanatatii

„Solicităm încă o dată Ministerului Sănătăţii să creeze împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat.

Crearea unui astfel de site, mai spun reprezentanții medicilor de familie, ar dura maximum o oră: „Solicitarea trebuie făcută de Ministerul Sănătăţii, împreună cu modificarea în regim de urgență a Ordinului ministrului sănătății nr. 1648/2022, pentru eliminarea reţetei de la medicul de familie şi introducerea siteului creat de STS.”

Medicii de familie, nemulțumiți de faptul că rețetele pentru iod nu pot fi eliberate online

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a reacționat încă de luni la declarațiile ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, arătând că este posibil ca pacienții să aștepte câteva zile sau săptămâni până vor obține o programare în vederea obținerii prescripției pentru eliberarea pastilelor de iodură de potasiu.

„Având în vedere anunţul ministrului Sănătăţii cu privire la prezentarea imediată a persoanelor eligibile cu vârsta sub 40 de ani la medicul de familie, pentru eliberarea prescripţiei cu iodură de potasiu, aducem la cunoştință pacienţilor cu probleme de sănătate curente că este posibil să aştepte câteva zile sau săptămâni până vor putea obține o programare pentru o consultație la medicul de familie”, arată Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, într-un comunicat.

Medicii de familie arată că „au prioritate urgenţele medico-chirurgicale şi, conform indicațiilor ministrului Sănătăţii de astăzi, persoanele sănătoase cu vârsta sub 40 de ani care doresc rețeta pentru iodura de potasiu, pe care o vor ridica ulterior din cele 2.500 de farmacii din lista afişată pe siteul ministerului”.

Medicii de familie atenționează și că aceste rețete nu pot fi trimise online, fiind necesară prezența fizică la cabinet: „Atenţionăm că reţetele nu pot fi trimise pe Whatsapp, e-mail, fiind necesară prezența fizică la cabinet. Semnalăm că şi Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS funcționează cu întreruperi de astăzi dimineață, astfel încât pot să apară întârzieri şi pentru consultaţiile programate.”

”Ne cerem scuze pacienţilor noştri pentru situația în care am fost puşi din nou de ministrul Sănătăţii”, încheie Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie.

Citește și: