​Forumul Român de Obezitate (FORO) - un grup ce reunește societăți medicale, asociații medicale profesionale și asociații de pacienți ce se implică activ în optimizarea managementului persoanelor cu obezitate - face apel la publicul larg, profesioniștii în domeniul sănătății, mass-media și toți factorii implicați în managementul obezității, pentru înțelegerea și tratarea acestei boli cu responsabilitate și în deplină cunoștință de cauză.

ObezitateFoto: DreamsTime

”Este responsabilitatea tuturor să determinăm o schimbare reală privind înțelegerea și tratarea acestei afecțiuni”

Misiunea Forumului Român de Obezitate este de a contribui activ la înțelegerea obezității ca boală cronică, de o mare complexitate, care are nevoie de un management adecvat, adaptat fiecărui pacient în parte.

„Apariția în spațiul public a unor articole care demonstrează o înțelegere simplistă și inadecvată a acestei boli, fără prezentarea contextului genetico-psiho-social al incidenței acestei boli și a mecanismelor complexe ale controlului ei ne îngrijorează și ne determină să tragem un semnal de alarmă cu privire la modul în care trebuie acționat pentru controlul obezității. Orice decizie medicală și terapeutică trebuie luată doar împreună cu medicul curant, cel care poate recomanda medicamente pe bază de prescripție medicală. Toate tratamentele disponibile în România în prezent pentru controlul greutății pe termen lung sunt indicate ca adjuvant la un regim alimentar hipocaloric şi o activitate fizică crescută, pentru scădere ponderală la pacienţi”, arată reprezentanții Forumului Român de Obezitate.

„Este responsabilitatea noastră, a tuturor – medici, farmaciști, societate, mass-media, factori de decizie, mediul privat - să determinăm o schimbare reală privind înțelegerea și tratarea acestei afecțiuni. Nu trebuie să lăsăm să circule informațiile scoase din context, trunchiate sau nedocumentate științific care să inducă în eroare pacienții, cu riscuri majore pentru sănătatea acestora”, a declarat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, membru al Forumului Român de Obezitate și președintele de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„Fac un apel la profesioniștii din domeniul sănătății să se informeze temeinic cu privire la medicamentele care sunt autorizate în România pentru diabet și obezitate și să le prescrie numai conform indicațiilor din prospect și doar pacienților care necesită tratament medicamentos”, adaugă Prof. Nicolae Hâncu.

OMS: „Epidemie” de exces ponderal şi obezitate în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un raport în care avertizează că o „epidemie” de exces ponderal şi obezitate face ravagii în Europa și este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, echivalentul a 13% din totalul acestora 1.

De asemenea, în 2021, Comisia Europeană a recunoscut obezitatea ca boală cronică, asumându-și angajamentul de a o prioritiza ca patologie netransmisibilă, cu obiectivul de a pune bazele unor sisteme mai reziliente de sănătate în Uniunea Europeană.

La nivelul Uniunii Europene există deja discuții și inițiative avansate cu privire la definirea de politici publice solide, coerent articulate care să adreseze situația existentă a persoanelor care trăiesc cu obezitate. Astfel, există un Grup de lucru al europarlamentarilor pe tema obezității și rezilienței sistemelor de sănătate, care a lansat recomandări foarte concrete pentru implementarea unor planuri naționale de control al obezității la nivelul statelor membre.

În acest sens, și Forumul Român de Obezitate a creat un set de Recomandări pentru Îngrijirea Persoanelor cu Obezitate în România, publicate odată cu lansarea Coaliției Naționale pentru Combaterea Obezității, în luna mai 2022.

„În România, peste 4 milioane de oameni suferă de obezitate, ceea ce reprezintă o prioritate de sănătate publică ce nu trebuie tratată superficial și senzaționalist. Avem nevoie de politici publice adecvate, care vizează prevenția și o abordare medicală integrată, dar și de campanii profesioniste și responsabile de informare”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, membru al Forumului Român de Diabet și Președintele Societății Române de Endocrinologie.

„Forumul Român de Obezitate consideră că este nevoie de o cât mai bună informare și educare a pacienților și a profesioniștilor din domeniul sănătății cu privire la medicamentele autorizate pentru tratamentul tulburărilor metabolice și îi încurajează pe aceștia să consulte periodic site-urile societăților medicale de specialitate pentru a fi la curent cu cele mai recente indicații aprobate, în scopul prevenirii administrării incorecte a acestora”, a declarat Prof. Dr. Cornelia Bala, membru FORO și Președintele Asociației Române de Educație în Diabet.

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică ale secolului, afectând calitatea vieții și sănătatea unui procent însemnat de adulți, adolescenți și copii.

În România, 31,4% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani suferă de obezitate, 34,6% din populația României e afectată de suprapondere, iar 6 din 10 adulți au probleme cu greutatea.

Declarația este semnată în numele Forumului Român de Obezitate:

  • Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, Președintele de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
  • Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Președintele Societății Române de Endocrinologie.
  • Prof. Univ. Dr. Cornelia Bala, Președintele Asociației Române de Educație în Diabet.

Sursă foto: Dreamstime.com.