Semnal de alarmă tras de Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București și fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii: România ar putea fi lovită de o nouă epidemie de rujeolă, mai gravă decât precedenta, declarată în anul 2016, și cu mai multe decese, deoarece numărul copiilor vaccinați este acum mai mic decât atunci.

Dr. Mihai CraiuFoto: Spitalul Virtual pentru Copii (Facebook)

Dr. Mihai Craiu a prezentat, în cadrul unui eveniment organizat de Colegiul Medicilor din România, cea mai recentă situație a vaccinării ROR la copii disponibilă în țara noastră- un raport al Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, publicat în anul 2019.

Potrivit raportului, vaccinarea ROR este în scădere dramatică în România, în ultimii ani:

„Este cronica unei morți anunțate. Uitați-vă la coloanele acestea care tot scad, este proporția copiilor vaccinați cu una, respectiv două doze de vaccin anti-rujeolic. Sunt date oficiale de la CNCSBT. Este ultima analiză anuală, din 2019, din păcate nu avem alta mai recentă”, a declarat dr. Mihai Craiu.

„Din păcate, pot să vă spun că în situația în care prin România trec niște zeci de mii de copii ucraineni, care sunt vaccinați în proporție de doar 30% împotriva bolilor transmisibile - a tras semnalul de alarmă și Organizația Mondială a Sănătății - există un risc mare ca rujeola să vină înapoi și nu o să avem același număr de decese, ci o să avem mai multe, pentru că avem mai mulți copii, ca pondere, care sunt nevaccinați acum. Trebuie făcut ceva”, este semnalul de alarmă tras de medic.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în anul 2016. De atunci și până la finalul anului 2019, s-au înregistrat în țara noastră 18.711 cazuri de rujeolă soldate cu 64 de decese. Cele mai multe îmbolnăviri s-au produs în rândul copiilor nevaccinați.