Ministerul Sănătății înființează Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (nosocomiale). Decizia a fost luată miercuri, printr-o Hotărâre aprobată de Guvern, la propunerea instituției conduse de Alexandru Rafila.

Petitie nosocomialeFoto: Declic

Comitetul Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale ar urma să propună Ministerului Sănătății adoptarea de noi acte normative sau modificarea celor în vigoare, în vederea realizării acțiunilor cuprinse în Planul național de prevenire a Infecțiilor Asociate Actului Medical și în Strategia națională de prevenire și limitare a IAAM.

De asemenea, Comitetul va elabora, anual, un plan naţional de informare publică cu privire la ceea ce reprezintă infecţiile asociate asistenţei medicale, modalităţile de apariţie, măsurile de prevenire, inclusiv responsabilităţile pacienţilor şi aparţinătorilor acestora.

Din componența Comitetului Național pentru Prevenirea și Limitarea Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale vor face parte, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, cei ai Institutului Național de Sănătate Publică, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției / Administrația Națională a Penitenciarelor, Ministerului Transporturilor, Serviciului Român de Informații, Academiei Române, Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Asociației Municipiilor din România, Asociației Orașelor din România, Asociației Comunelor din România.

Un grup de 10 experți va sprijini activitatea comitetului, precizează Ministerul Sănătății.

Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comitetului, întocmit de Ministerul Sănătății, va fi prezentat la prima reuniune a membrilor acestuia şi va fi aprobat prin Ordin al ministrului Sănătăţii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a Hotărârii de Guvern.