​Primăria Sovata a anunţat, marţi, că programul gratuit de depistare precoce a cancerului de col uterin derulat în oraş de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a fost anulat pentru a doua oară din cauza lipsei de interes manifestată de femeile din localitate.

HotNews.roFoto: Hotnews

A doua testare gratuită cu testul Babeş-Papanicolau, de care ar fi trebuit să beneficieze femeile din oraş, era anunţată pentru marţi, la unitatea mobilă de screening amplasată la Spitalul Sovata-Niraj, însă a fost anulată pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, deşi a fost popularizată ideea potrivit căreia datorită testului Babeş-Papanicolau, începând cu 1950, procentul incidenţei şi a morţii datorate acestui cancer a scăzut cu mai mult de jumătate, relatează Agerpres.

Proiectul 'Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru', derulat de SCJU Târgu Mureş în colaborare cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru.

"Cea mai importantă măsură pentru prevenţie este efectuarea testelor de screening necesare pentru a depista şi trata leziunile precanceroase înainte ca acestea să se dezvolte în cancer de col uterin. Din păcate, în România, nu doar cancerul ucide, ci şi lipsa de informare şi nivelul scăzut de conştientizare a anumitor factori de risc care influenţează probabilitatea ca o persoană să dezvolte cancer de col uterin", se arătă într-o prezentare a proiectului Sspitalului Județean din Târgu Mureş.

Astfel, obiectivul proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament pentru principalele patologii, în contextul extrem de îngrijorător al incidenţei crescute a cancerului de col uterin din România.

La nivelul Uniunii Europene, România este țara cu cea mai mare incidență și cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, malignitate cauzată aproape în totalitate (99%) de infecția cu virusul HPV. Rata de mortalitate prin cancer de col uterin în România este de patru ori mai mare decât media la nivelul Uniunii Europene.