​Ministerul Sănătății se află în căutarea unei soluții pentru ca medicii de familie să nu plătească din buzunar dozele de vaccin împotriva COVID-19 care vor rămâne nefolosite sau vor expira în cabinetele lor, promite ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Anunțul vine în contextul în care, de la 1 iulie, vaccinarea împotriva COVID-19 s-a mutat exclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Vaccinare împotriva COVID-19Foto: AGERPRES

Rafila: „Căutăm o soluție”

Un Ordin al Ministerului Sănătății care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie prevede că medicii de familie riscă să plătească din buzunar vaccinurile, dacă un sfert dintre dozele ajunse în cabinetele lor rămân nefolosite sau expiră. Până acum, dozele de vaccin pierdute în centrele de vaccinare nu au fost imputate nimănui.

„Căutăm o soluție pentru ca pierderile de vaccin la medicii de familie să nu fie imputabile. Suntem conștienți că este vorba despre un vacccin multidoza și pierderile de vaccin depașesc 25%. Îi rugăm pe medicii de famile să se ocupe de activitatea de vaccinare și noi vom căuta o soluție”, a declarat luni Alexandru Rafila, într-o conferință de presă la sediul Ministerului Sănătății.

În luna aprilie, la insistențele medicilor de familie și ale presei, Alexandru Rafila promitea că se caută o soluție pentru aceeași problemă, ”care să nu împovăreze medicii de familie”, pe care oficialul spunea că îi vrea parteneri în această campanie de imunizare a populației, dar și în altele, care vor urma.

”Până la 1 iulie (data la care vaccinarea împotriva COVID-19 s-a mutat exclusiv în cabinetele medicilor de familie - n.red.) găsim o soluție”, a promis ministrul Sănătății, în aprilie, într-o conferință de presă organizată la Spitalul de Copii Marie Curie din București.

Medicii de familie, obligați de lege să plătească din buzunar pierderile dacă 25% dintre vaccinurile împotriva COVID rămân nefolosite sau expiră

Medicii de familie nu sunt obligați să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor, ci pot face acest lucru doar dacă vor.

O parte dintre ei au acuzat, în ultimele luni, faptul că modul în care Ministerul Sănătății a gândit vaccinarea în cabinetele lor mai degrabă le complică viața și nu îi încurajează să se implice în campania de vaccinare.

Mărul discordiei a fost un Ordin al Ministerului Sănătății, semnat de secretarul de stat Adriana Pistol, care a intrat în vigoare la data de 1 aprilie 2022. Ordinul reglementează normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică.

Prevederea care i-a supărat pe medicii de familie și i-a făcut pe mulți dintre ei să se întrebe dacă merită să administreze vaccinuri împotriva COVID-19 în cabinetele lor este cea privind marja de vaccinuri acceptată ca pierdere.

În cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, aceasta este de 25%. Peste acest prag, medicii ar putea plăti vaccinurile care se pierd - rămân nefolosite sau expiră - din buzunar. Caz în care mulți dintre ei se întreabă dacă are rost să se implice în campania de vaccinare, dat fiind interesul scăzut din ultimele luni.

Vaccinurile COVID-19 sunt multidoză - în 5, 6 sau 10 doze. Odată vaccinat un pacient, restul dozelor trebuie consumate în 6 ore, iar în caz contrar, sunt aruncate. Medicii de familie spun că este puțin probabil să aibă doi pacienți programați la vaccinare în decurs de 6 ore, având în vedere interesul scăzut din ultima perioadă, și cu atât mai puțin 5, 6 sau 10 pacienți.

Ce prevede Ordinul Ministerului Sănătății contestat de medicii de familie:

„Art. 28 Pentru implementarea programelor naţionale de sănătate finanţate din bugetul Ministerului Sănătăţii sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi şi altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:

  • a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;
  • b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conţin 2 - 6 doze;
  • c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conţin 10 - 20 doze;
  • d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a) - c);
  • e)25% în cazul vaccinurilor lichide care conţin 10 - 20 doze.
  • f)25% în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19, conform alin. (1) al art. 8 din OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii, cu modificările și completările ulterioare.”

O altă problemă reclamată este aceea că medicii de familie nu au, în cabinetele lor, condiții pentru a păstra vaccinurile congelate. Odată decongelate, acestea pot fi păstrate în frigider, la temperatura de 2-8 grade Celsius, timp de 30 de zile. După 30 de zile, vaccinurile nu mai sunt valabile - încă o posibilă sursă de pierderi pe care medicii le-ar putea plăti din buzunar.

Pierderi au existat și până acum, în centrele de vaccinare COVID, însă nu au fost imputate nimănui.

Medicii de familie spun că și până acum exista prevederea ca medicii să plătească toate tipurile de vaccin care rămân nefolosite în cabinetele lor, după ce le-au primit de la DSP. Fiind însă vorba despre vaccinuri monodoză, acest lucru a putut fi gestionat relativ ușor, spun medicii consultați de HotNews.ro.