​Comisia Europeană a propus, miercuri, interzicerea comercializării de produse aromatizate pentru vaping în cele 27 de ţări din Uniunea Europeană pentru a stopa această practică întâlnită în special în rândul tinerilor, informează agențiile AFP și Bloomberg, citate de Agerpres.

VapingFoto: Flickr

Se doreşte introducerea unei legislaţii mai stricte pentru a descuraja fumatul, inclusiv utilizarea ţigărilor electronice.

„Nouă din zece cancere pulmonare sunt cauzate de tutun; dorim să facem fumatul cât mai neatractiv pentru a proteja sănătatea cetăţenilor noştri şi a salva vieţi”, a justificat într-un comunicat de presă comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

„Pentru a realiza acest lucru este esenţial să luăm măsuri mai energice pentru reducerea consumului de tutun (...) şi să ţinem pasul cu tendinţele pentru a face faţă fluxului neobosit de noi produse care apar pe piaţă - ceea ce este deosebit de important pentru protejarea tinerilor”, a adăugat ea.

Vapingul cunoaște o popularitate explozivă în mai multe state UE

Propunerea urmează să fie analizată de Consiliul Uniunii Europene (organismul care reprezintă cele 27 de state membre) şi de Parlamentul European.

Comercializarea „produselor din tutun” a făcut obiectul unei directive europene în 2014 de stabilire a cadrului legislativ pe teritoriul Uniunii Europene. Tendinţele observate însă pe această piaţă autorizează Comisia să modifice acest cadru.

Miercuri, executivul european a subliniat în special faptul că volumul vânzărilor de „produse din tutun încălzit” a crescut cu 10% sau mai mult în cel puţin cinci ţări din Uniunea Europeană - minimul necesar pentru înăsprirea legislaţiei.

Potrivit Comisiei, vânzarea acestui tip de produse a explodat în mai multe state membre între anii 2018 şi 2020, cum ar fi în Franţa (+406%), Portugalia (180%) şi Ţările de Jos (153%).