În această perioadă, plajele abundă în turiști care parcă încearcă să fure tot soarele pentru a avea un bronz ca din reviste, în timp ce cărările de munte sunt străbătute de iubitorii de natură. Dermatologii nu recomandă expunerea la soare pentru o perioadă îndelungată, indiferent de locul în care am vrea să facem plajă, fie că e vorba despre mare, fie că este vorba de munte. Dar care soare e mai bun pentru pielea noastră dacă ar fi să alegem?

Dermatologii ne recomandă să folosim cremă de protecție solară indiferent de locul unde ne expunem la soareFoto: Dreamstime.com

Oricât de mult ne-am dori să avem un bronz perfect și am face aproape orice pentru o piele aurie, aspectul estetic nu trebuie să fie mai presus de sănătate, ne avertizează specialiștii.

Probabil că o să fiți dezamagiți să aflați că de fapt băile de soare nu sunt recomandate sub nicio formă de medicii dermatologi, mai ales dacă ne încadrăm într-o categorie de risc, cum sunt persoanele cu tenul alb și cu alunițe pe corp sau dacă avem boli de piele care se pot agrava din cauza razelor ultraviolete.

Dacă totuși plecăm în căutarea bronzului prefect, avem nevoie de o loțiune cu SPF ridicat care să ne apere de agresiunea razelor soarelui, care sunt periculoase mai ales la orele prânzului.

Pe lângă arsurile solare și pielea îmbătrânită înainte de timp, putem deveni victimele soarelui și din cauza cancerului de piele, care are o incidență crescută în România în ultimii ani.

De aceea specialiștii recomandă să ne dăm cu un strat gros de loțiune de plajă când ajungem la malul mării sau în vârf de munte și să îl reînnoim odată la două ore dacă vrem să evităm arsurile solare și implicit neplăcerile din concediul la care visăm mai bine de jumătate din an.

Suprinzător sau nu, din rucsacul pe care îl luăm în drumețiile pe munte prin locuri în care soarele este prezent mai ales în intervalul 11-16, moment în care ar trebui să evităm plimbările când astrul ceresc strălucește cel mai tare, nu trebuie să lipsească crema de protecție solară.

De ce soarele este mai puternic la munte

Cu toate că foarte mulți dintre noi căutăm muntele pentru răcoarea și umbra lui, s-ar putea să aveți supriza să aflați că soarele la altitudine poate să ne facă mai mult rău decât cel pe care îl simțim când suntem mai aproape de nivelul mării.

„Soarele de munte este mai periculos deoarece cu fiecare kilometru de altitudine fluxul razelor ultraviolete creşte cu 6%. Și iarna, suprafețele care reflectă lumina, cum ar fi zăpada, pot produce arsuri severe ca și vara”, a declarat pentru HotNews.ro medicul dermatolog Olga Simionescu.

Pentru că și la munte cel mai mare organ al omului, pielea, este în pericol din cauza razelor UVA și UVB, este necesară crema de protecție solară, așa cum avem nevoie și când mergem la malul mării, chiar dacă atunci când ne gândim la echipamentul de munte luăm în considerare mai degrabă bocancii, rucsacul, alimentele, apa și cortul.

„Dacă ar fi o expunere recreațională, ar trebuie să mergem la mare, nu la munte”, ne recomandă medicul dermatolog Olga Simionescu, deoarece la munte soarele este mai puternic.

Dar dacă folosiți cremă de protecție solară, să nu credeți că nu vi se schimbă absolut deloc culoare pielii.

„Cremele care au SPF 50 au un factor de protecție de 97%, cele care au SPF 30 este un protector de 92%, deci nu au protejează 100% și pigmentul pielii se poate schimba ușor după expunerea la soare”, a precizat pentru HotNews.ro medicul dermatolog Olga Simionescu, șefa Clinicii I Dermatologie de la Spitalul Colentina.

Așadar, printr-un simplu calcul matematic putem deduce că pe Vârful Moldoveanu, cel mai înalt vârf din România, avem cu 15% mai multe șanse să ne ardem din cauza razelor ultraviolete față de plaja din Năvodari.

Solar versus bronz natural

În ultimii ani, foarte multe femei aplează la solar pentru a-și contura viitorul bronz înainte de a plecat în concediu, un ritual de înfrumusețare despre care medicii dermatologi spun că este total nesănătos, indiferent de momentul în care reprezentantele sexului frumos aleg să folosescă tuburile care le bombardează cu raze ultraviolete.

  • „Expunerea la surse artificiale cum ar fi saloanele de bronzat sau solarele sunt total contraindicate. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății le-a definit ca agenți carcinogenetici umani, deci inductori de cancer.
  • Există dovezi clare asupra legăturii între cancerul cutanat și aceste surse artificiale de ultraviolete. Iar în străinătate solarele sunt semnalizate cu black box (cutie neagră n.r.), la fel cum pe pachetele de țigări sunt pictograme care ar trebui să îi sperie pe fumători. Deoarece aceste solare au surse amestecate de ultraviolete”, a spus pentru HotNews.ro medicul dermatolog Olga Simionescu.

Citește și:

Cum ne protejăm când mergem la mare. Cele mai frecvente greșeli pe care le facem la plajă