​A trăi într-un mediu curat înseamnă sănătate şi echilibru. Un mediu curat permite stabilirea ordinii în viaţa de zi cu zi, înseamnă normalitate şi asigură condiţiile necesare pentru ca noi să putem funcţiona la capacitatea noastră fizică şi psihică normală. Mediul în care trăim ne oglindeşte, aşa cum şi noi suntem reflexia locului în care ne petrecem cea mai mare parte din timp, punându-ne amprenta asupra caracteristicilor principale pe care acesta le deţine. Dar cum reușim să întreținem acel mediu curat și primitor, fără să depunem prea mult efort?

HotNews.roFoto: Hotnews

Probabil cei mai mulți dintre dumneavoastră contractează servicii de curatenie profesionale pentru a obtine rezultatele dorite și accesează vestitul motor de căutare Google cu fraze de forma: „curatenie la domiciliu” sau „servicii curatenie pret”. De asemenea, nu puține sunt persoanele care nu au încredere în acest tip de servicii sau pur și simplu bugetul familiei nu le permite această cheltuială și își realizează curățenia locuinței în regie proprie.

Sănătatea şi mediul în care trăim

Fie că este vorba de mediul casnic, fie că ne referim la locul de muncă unde ne petrecem un număr mare de ore din zi, este foarte important de ştiut că starea şi condiţia mediului respectiv au o inflenţă directă asupra sănătăţii noastre. Aşa cum un mediu de lucru toxic influenţează direct funcţionarea organismului nostru, tot aşa, orice element şi context nevafovabil specific locului de muncă sau casei ne poate influenţa starea de sănătate fizică şi psihică, printr-un contact permanent cu elemente dăunătoare şi improprii stării de echilibru şi sănătate.

Curăţenia în mediul casnic

Curăţenia de acasă presupune o succesiune de etape care au rolul de a igieniza şi întreţine în parametri normali din punct de vedere al contactului nostru cu elementele dăunătoare, mediul în care noi petrecem cea mai mare parte din timp.

În mediul casnic se dezvoltă o serie de microorganisme care pot influenţa buna funcţionare a organismului uman. Particulele de praf şi fum, umezeala, variaţiile de temperatură, migraţia microbilor şi virusurilor din mediul exterior, calitatea improprie a aerului, toate pot conduce la deteriorarea condiţiilor mediului interior, context care ne poate afecta starea de sănătate. Curăţenia în mediul casnic implică două categorii importante, respectiv curăţenia generală şi curăţenia de întreţinere.

Curăţenia generală

Fie că adoptăm să o efectuăm în regie proprie, gestionându-ne singuri timpul, energia şi resursele în acest sens, fie că alegem să apelăm la o echipa de curatenie specializată, curăţenia generală trebuie efectuată de cel puţin patru ori pe durata unui an. Evident, acest aspect este dictat de specificul locului, de poziţionarea acestuia, cât şi de dinamica activităţilor zilnice. Curăţenia generală este obligatorie atunci când se vizează siguranţa şi sănătatea familiei. Depozitele de praf şi depunerile de ciuperci şi mucegai, afectează calitatea aerului, context care poate genera probleme de sănătate la nivelul aparatului respirator, atât în cazul adulţilor, cât şi al copiilor.

Curăţenia generală implică şi mici reparaţii şi modificări în mediul casnic, absolut necesare atunci când se doreşte un mediul sigur şi sănătos. Cele mai expuse medii în faţa avariilor, sunt încăperile de baie şi bucătărie, astfel că odată cu efectuarea curăţeniei generale se vor efectua şi modificările şi reparaţiile necesare.

Curăţenia generală presupune o igienizare temeinică a fiecărui spaţiu din casă. Podele, ferestre, tocuri, mobilier, covoare, perdele, draperii, jaluzele şi toate piesele de decor interior vor fi curăţate şi igienizate cu produsele de curăţare potrivite. A apela la produse de curăţare şi întreţinere bio, se va dovedi o alegere inspirată, atât pentru sănătatea membrilor familiei, cât şi pentru protejarea mediului.

Compuşii chimici specifici detergenţilor şi substanţelor destinate curăţeniei, pot acţiona negativ asupra organismului uman şi asupra mediului. Aceştia pot fi înlocuiţi cu produsele de curăţenie prietenoase cu mediul şi cu omul, prin natura componentelor naturale pe care le deţin. Prin efectuarea unei curăţenii generale periodice şi prin folosirea unor produse de curăţare sigure şi eficiente, mediul casnic devine sigur în ceea ce priveşte sănătatea, dar şi confortul familiei.

Curăţenia de întreţinere

Curăţenia de întreţinere vizează eliminarea turor factorilor nocivi care pot intra în contact cu omul şi pot conduce la manifestarea anumitor contexte medicale. Praful şi umezeala sunt medii propice formării bacteriilor şi virusurilor, astfel că igienizarea mediului casnic trebuie făcută cel puţin săptămânal, ţinându-se cont de specificul fiecărei încăperi.

Încăperile de zi

Pentru zonele des traficate, precum camerele de zi, curăţenia presupune aspirarea prafului, igienizarea podelelor şi aerisirea constantă, astfel încât calitatea aerului să fie optimă unui trai sănătos. Pentru ca efectuarea curăţeniei să se desfăşoare rapid şi eficient, este recomandată evitarea păstrării în camerele de zi a obiectelor care se pot constitui în depozite de praf sau care sunt greu de igienizat. Mobilierul trebuie să permită o bună organizare a spaţiului, astfel încât să se poată păstra ordinea şi să se poată face o curăţenie de întreţinere rapidă.

Zonele de acces

Intrarea în casă reprezintă un mediu extrem de expus microbilor care pot fi aduşi din mediul exterior. Din acest motiv, este esenţială stabilirea unor reguli stricte în ceea ce priveşte depozitarea încălţăminteai şi a hainelor de stradă. Acest spaţiu impune igienizarea frecventă, chiar zilnică. Clanţa, podeaua şi locul în care se depozitează încălţămintea, presupun măsuri sporite de curăţare şi dezinfectare.

Dormitoarele

Dormitorul este spaţiul intim din casă în care accesul este foarte limitat. Acest mediu trebuie să fie curat şi bine aerisit, ordonat şi frumos amenajat, astfel încât să asigure orele de somn şi relaxare atât de necesare. Întreţinerea curăţeniei unui dormitor presupune îndepărtarea prafului de pe toate suprafeţele, igienizarea podelelor şi schimbarea lenjeriilor săptămânal, dublate de aerisirea spaţiului de cel puţin două ori pe zi.

Băile

Baia sunt reprezentate printr-un mediu umed, propice dezvoltării ciupercilor şi mucegaiului, atât de nocive pentru sănătate. Întreţinerea unei băi implică igienizarea zilnică a obiectelor sanitare şi podelei, ventilarea şi aerisirea, ştergerea oglinzilor, ferestrelor şi a uşilor de la cabinele de duş, precum şi eliberarea spaţiului de orice element care se poate transforma într-un depozit de microbi, precum hainele murdare sau prosoapele umede.

Bucătăria

Bucătăria este spaţiul care are cea mai mare influenţă asupra sănătăţii familie, fiind locul în care se prepară hrana şi unde se serveşte masa. Din acest motiv, curăţenia în bucătărie se efectuează zilnic sau ori de câte ori este nevoie. Curăţarea şi igienizarea spaţiilor de lucru, depozitarea corectă a ingredientelor şi preparatelor, întreţinerea aparaturii electrocasnice, igienizarea podelei şi evitarea depozitării a oricărui obiect care nu are legătură cu specificul încăperii, vor contribui la obţinerea unui mediu sigur pentru sănătatea familiei.