Odată cu venirea verii și a vacanței, locul preferat de petrecere a concediului este malul mării, un magnet pentru turiștii din toată lumea. Plaja și briza mării, apa caldă, valurile care ni se lovesc de picioare, pescărușii care pictează cerul și sunetul mării sunt elementele care ne atrag spre țărmurile care se scaldă în vaste întinderi de apă. Indiferent că alegem plaje din Grecia, Bulgaria, Turcia sau România, pentru o vacanță reușită există cel puțin o condiție: crema de protecție solară nu trebuie să ne lipsească din bagaj, cu atât mai mult dacă mergem la plajă cu cei mici.

Copiii au nevoie de protecție solară ridicată iar cele mai bune produse sunt cele dedicate exclusiv celor miciFoto: Dreamstime.com

De cele mai multe ori când mergem în vacanță pe litoral, fiind entuziasmați de mirajul libertății pe care ne-o dă marea, uităm sau neglijăm un factor cheie pentru bunădispoziția noastră.

De câte ori vi s-a întâmplat să vă ardeți din prima zi de plajă?

Probabil că ați avut prieteni sau rude care au ajuns să fie foarte roșii încă de la începutul concediului sau pur și simplu necunoscuți pe care îi întâlneai pe drumul înspre camera de hotel. Din acel moment nu au mai suportat să facă un banal duș sau să doarmă indiferent de poziție.

Să mergem la plajă indiferent de oră, fără să ne protejăm cu creme speciale, mai ales când soarele este cel mai puternic se numără printre cele mai frecvente greșeli pe care le facem atunci când ne petrecem zilele libere pe nisipurile stațiunilor.

Pentru un concediu lipsit de dureri de cap și fără arsuri avem nevoie să respectăm sfaturile simple ale unui medic dermatolog.

Informația pe scurt:

 • persoanele cu tenul foarte alb, blonde, trebuie să se protejeze cel mai mult, inclusiv cu cremă de protecție solară, pălării cu borul mare și ochelari de soare
 • copiii până în șase luni nu trebuie să stea la soare
 • copiii și adolescenții trebuie să folosească creme de protecție solară destinate exclusiv lor
 • toate cremele de protecție solară din comerț îndeplinesc standardele necesare, însă medicii dermatologi le recomandă pe cele fără parabeni
 • aplicarea cremei de protecție solară se face odată la 2 ore
 • intervalul orar în care nu trebuie să ne expunem la soare este 11-16, între aceste ore se produc arsurile
 • folosirea cremei de fotoprotecție este necesară și în marile orașe și la munte, unde razele UV sunt mai puternice

În ultimii ani, dermatologii se confruntă cu mai multe situații în care oamenii s-au expus la soare fără nicio protecție sau o protecție insuficientă, iar cazurile de arsuri solare și cancere de piele au crescut, mai ales în contextul în care poluarea este în creștere iar afecțiunile pielii sunt amplificate de factorii poluanți, cum ar fi gazele de eșapament din trafic, emisiile de monoxid de carbon din procesele industriale sau particulele în suspensie, a declarat pentru HotNews.ro prof. univ. doctor Olga Simionescu, șefa Clinicii I Dermatologie a Spitalului Colentina din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Specialiștii nu recomandă băile de soare pentru că ne afectează pielea pe termen lung, însă dacă vrem neapărat să facem plajă avem nevoie de puțină disciplină în ceea ce privește protecția solară.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem când mergem la plajă:

 • aplică o singură dată crema de protecție solară
 • nu o aplicăm corect
 • nu o aplicăm deloc
 • stăm la soare până ne ardem

„Radiațiile ultraviolete produc un spectru larg de manifestări, de la cele acute cum ar fi arsura solară, adică actinita, în formele sale severe cu insolație, până la îmbătrânirea accelerată a pielii și a cancerului de piele”, avertizează medicul dermatolog Olga Simionescu.

Incidența acestor afecțiuni a crescut în ultimii ani pe deoparte din cauza greșelilor pe care le fac oamenii când vine vorba de protecția solară, și pe de altă parte din cauza poluării care s-a amplificat mai ales în zonele urbane.

„Fluxul și intensitatea ultravioletelor depind foarte mult de relația cu poluare atmosferică în metropole și în ultimii ani există într-adevăr o creștere a incidenței cazurilor produse de dermatoze produse de ultraviolete sau agravate de acestea”, a declarat medicul dermatolog Olga Simionescu.

Cele mai multe persoane sunt afectate de expunerea la soare ocazională, cum ar fi arsurile solare sau insolațiile, însă cine stă la soare când este cel mai puternic în mod curent, pentru că asta prevede fișa jobului sau pur și simplu îi place să facă băi de soare, ar putea fi un candidat pentru bolile care afectează pielea și pentru îmbătrânirea prematură a acesteia.

Perioada în care nu trebuie să stăm la soare, vară, când mergem la mare, la munte sau doar ne plimbăm prin oraș sau ne petrecem vacanța la țară este între orele 11 și 16. În acest interval orar se produc cele mai multe arsuri solare.

În timpul verii, chiar și în timpul plimbărilor ocazionale prin oraș, pentru a preveni îmbătrânirea prematură și arsurile solare, este necesar să folosim o cremă de protecție solară.

Unele femei sunt mai norocoase pentru că există multe fonduri de ten care au factor de protecție iar industria cosmetică oferă și spray-uri speciale cu SPF, care se pot aplica la finalul machiajului.

Ce sunt razele UVA Și UVB

Ne putem imagina că pielea noastră este ca un sandwich, în care epidermul, stratul cel mai expus, este prima felie de pâine, dermul este felia de cașcaval iar felia de pâine de jos este hipodermul.

Razele ultravioletele A și B (UVA și UVB) , pe care soarele le împarte cu mare bucurie mai cu seama vara, sunt cele care ne produc cele mai multe neplăceri.

De razele UVA și UVB trebuie să ne ferim în mod constant, indiferent de sezon, dar mai cu seamă în timpul verii, atât la mare, cât și la munte.

Expunerea la soare ne îmbătrânește pielea mai repede decât o face procesul natural prin care trecem cu toții de-a lungul vieții.

Razele UVA sunt lungimi de undă mai lungi care pătrund adânc în straturile interioare ale pielii, în timp ce razele UVB pot pătrunde în cea mai mare parte a pielii.

 • „Razele UVB pătrund în epiderm în timp ce razele UVA pătrund mai profund în derm. UVB provoacă arsurile solare în timă ce UVA și UVB determină îmbătrânirea cutanată și cancerul de piele. Incidența cancerului de piele în epiderm a crescut, dar această incidență este privită prin perspectiva tipului de piele, sunt predispuși oameni cu pielea mai deschisă la culoare, dar acest lucru ține de factorii genetici.
 • Însă au fost cazuri în care oamenii au dezvoltat un melanom, cel mai agresiv cancer de piele, doar prin expunere intermitentă”, ne previne dr. dermatolog Olga Simionescu.

Într-o categorie de risc sunt persoanele care au tenul foarte deschis și au mai mult sau mai puțin alunițe, mai ales în partea superioară a corpului, pe umeri, brațe, antebrațe și spate.

Dacă avem tenul alb și multe alunițe, specialiștii ne recomandă să ne autoexaminăm și să mergem la un dermatolog în momentul în care ne apar alunițe noi sau pielea prezintă alte schimbări pe care le-am sesizat.

Ce este SPF sau FPS și cum alegem cea mai bună cremă de protecție solară

Loțiunile de plajă ne apară de agresivitatea razelor ultraviolete și fac un baraj împotriva acestora, ajutându-ne să avem o piele sănătoasă și să nu îmbătrânească mai devreme decât este cazul.

SPF (sun protection factor) sau FPS (factor de protecție solară), o caracteristică pe care o vedem pe toate recipientele de loțiune de plajă, ne arată care este cantitatea de raze ultraviolete pe care pielea noastră o poate suporta până când ajunge să se înroșească și să fie arsă.

Cu cât acest parametru este mai mare, cu atât pielea noastră este mai protejată, astfel încât putem să stăm mai mult la soare fără să ne ardem în funcție de tipul de piele pe care îl avem.

Persoanele care au un ten mai alb, dermatologii le recomandă cu tărie să folosească o cremă de protecție cu SPF 50, în timp ce oamenii care au un ten puțin mai închis pot să utilizeze creme de fotoprotrecție cu SPF 20 sau 30.

 • „Există creme de protecție solară care rezistă 2 ore dacă oamenii nu intră în apă, dar și unele care au o durată de 24 de ore. Însă noi recomandăm să se folosească acele creme care trebuie reînnoite la 2 ore.
 • Este foarte important să fie dată pe o suprafață cât mai mare, în strat gros, gradual și omogen. Trebuie să folosim o cantitate destul de mare, cât ne încape în podul palmei”, ne sfătuieşte șefa Clinicii I Dermatologie din cadrul Spitalului Colentina, prof. univ. doctor Olga Simionescu.

Produsele dermatologice împotriva razelor ultraviolete pe care le folosim și în apă când mergem în vacanță la mare s-ar putea să nu ne protejeze suficient pentru că luciul apei amplifică puterea undelor.

 • „Suprafața reflexivă a apei crește foarte mult impactul ultravioletelor pe piele și în ciuda acestei protecții pe anumite zone, se pot face arsuri.
 • Pe de altă parte, dacă trec cele două ore și produsul este destinat doar pentru acest interval de timp, arsura este instantă”, a explicat medicul dermatolog Olga Simionescu pentru HotNews.ro.

Cum îi protejăm pe cei mici când mergem la plajă

Bebelușii de până la șase luni sunt cei mai vulnerabili dacă sunt expuși la razele ultraviolete iar medicii recomandă să nu îi lăsăm la soare până când împlinesc jumătate de an.

După această vârstă, copiii au nevoie de sinteză de vitamină D3, pe care o pot asimila și din alimentație, și pot sta în lumina caldă a soarelui, însă în anumite circumstanțe.

 • „Copiii sunt cei mai vulnerabili. Aceștia trebuie protejați de ultraviolete cu pălăriuțe, umbreluțe, ochelari de soare și creme de protecție solară special create pentru ei, care nu au substanțe iritante, pe care adulții de obicei le tolerează, pentru că pielea lor este extrem de sensibilă și ei sunt în continuare schimare până la majorat.
 • Și adolescenții trebuie să folosească creme de protecție solară destinate copiilor”, a precizat dr. dermatolog Olga Simionescu pentru HotNews.ro.

Și în cazul celor mici, aplicare cremei de fotoprotecție trebuie făcută într-un strat generos și pe toate zonele care sunt expuse în soare.

Majoritatea cremelor de protecție solară dedicate copiilor au SPF 50+.

Cremele de protecție solară fără parabeni sunt cele mai indicate atât pentru copii, cât și pentru adulți. Oamenii maturi, deși pot suporta diverși compuși, există posibilitatea ca unii dintre aceștia să le provoace reacții adverse.

Ce facem dacă ne-am ars la soare în concediu

Persoanele care totuși nu au reușit să își aplice crema de protecție într-un strat suficient sau deloc și ajung să sufere din cauza usturimilor cauzate de arsurile solare, nu trebuie să se mai expună la soare.

De asemnea, o bună hidratare îi poate ajuta să se refacă mai rapid, cu apă, ceaiuri și alte lichide, dar în niciun caz cu alcool.

În cazurile grave, însoțite de insolații, persoanele care au arsuri mai grave și extinse necesită chiar perfuzii și să meargă la camera de gardă a unui spital de urgență pentru o evaluarea mai amplă.

Sursă foto: Dreamstime.com