​Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului 'Alessandrescu-Rusescu' din Bucureşti deschide Centrul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, pentru femeile din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman.

HotNews.roFoto: Hotnews

Începând de marţi, Centrul de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin finanţat prin proiectul SCCUT şi implementat de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului 'Alessandrescu-Rusescu' din Bucureşti este funcţional, se arată într-un comunicat al Fundaţiei Renaşterea, citat de Agerpres.

Femeile domiciliate în judeţele Regiunii Sud-Muntenia - Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova şi Teleorman - vor beneficia de testare gratuită HPV şi Babeş-Papanicolau.

Testările Babeş-Papanicolau şi HPV se realizează în cadrul cabinetului de testare şi colposcopie al Centrului de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, INSMC, strada Gheorghe Polizu nr. 38 - 52, Bucureşti, de luni până joi, în intervalul orar 14:00 - 16:00.

Femeile se pot programa pentru o testare gratuită Babeş-Papanicolau (pentru categoria de vârstă 24-29 de ani) sau HPV (pentru categoria de vârstă 30-64 de ani).

Programările se pot face telefonic, de luni până vineri, între orele 8:00 - 14:00, la numărul 0758.025.706.

Femeile sunt aşteptate să se prezinte în baza programării şi sunt rugate să aibă asupra lor un act de identitate pentru a atesta că sunt domiciliate în judeţele din aria de acoperire a proiectului Screening pentru Cancerul de Col Uterin şi Tratament Precoce (SCCUT) - Regiunea Sud Muntenia, se arată în comunicat.

„Suntem bucuroşi să anunţăm deschiderea Centrului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin în cadrul Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului 'Alessandrescu-Rusescu', care va oferi testări gratuite femeilor cu domiciliul în Regiunea Sud Muntenia. Le aşteptăm, cu drag, în număr cât mai mare, să efectueze teste Babeş Papanicolau sau HPV, recoltate şi interpretate de cei mai buni profesionişti în ginecologie şi anatomopatologie, specialişti ai Institutului nostru. Aceste testări oferite prin proiectul SCCUT au menirea să depisteze leziuni ale colului uterin, pe care le putem trata, dacă sunt descoperite în stadii incipiente. În paralel cu deschiderea acestui centru de prevenţie, continuă afilierea entităţilor medicale din judeţele din Sud Muntenia unde femeile din cele 7 judeţe din regiune pot merge pentru recoltări. Probele se transportă la Bucureşti şi se interpretează la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului”, a declarat dr. Adriana Ciuvică, manager al proiectului SCCUT, doctor în ştiinţe medicale.

Proiectul, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, continuă să se dezvolte şi să ofere servicii medicale de calitate femeilor din Regiunea Sud Muntenia. SCCUT este un program complex de prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin, oferind investigaţii medicale gratuite pentru 170.001 femei.

Programele organizate pe baze populaţionale de screening şi-au dovedit eficacitatea în reducerea mortalităţii prin cancer de col uterin cu până la 80%.