Minim 52 de posturi ar trebui să fie ocupate până la sfârșitul acestui an în viitoarea Agenție Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), a cărei înființare a fost reglementată joi prin Ordonanță de Urgență, a anunțat ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Acesta a spus că o parte dintre angajați vor fi transferați din Ministerul Sănătății, iar restul posturilor se vor scoate la concurs.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat joi că Guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență înființarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

  • „Agenția va fi condusă de un președinte pe care, conform acordului cu Comisia Europeană, Ministerul Sănătății trebuie să-l desemneze pentru o perioadă provizorie de 6 luni. În acest timp toate celelalte acte normative referitoare la organizarea și funcționarea agenției vor fi elaborate și aprobate de către Guvern.
  • Până la sfârșitul anului această agenție ar trebui să aibă minim 52 de posturi ocupate. Ținta finală de maturizare a funcționarii acestei agenții este pentru 2026, la terminarea PNRR, când ar trebui să aibă minim 78 de posturi.”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, noua Agenție ar trebui până la sfârșitul acestui an să poată să răspundă cerințelor pentru continuarea proiectelor celor 3 spitale regionale și a minim 3 investiții majore din cadrul PNRR.

  • „Funcționarea ei este modestă. Este o alocare de circa 3 milioane de euro, care nu este însă pentru salarii. Salariile vor fi plătite din bugetul MS. Consultanța pentru cei care vor lucra acolo este mult mai consistentă. Rămâne de văzut cum vom stabiliza personalul, astfel încât după traininguri să-i stabilizăm în cadrul acestei agenții.”, a spus acesta.

Întrebat de unde vor fi luați angajați în contextul măsurii anunțate de Guvern privind suspendarea angajărilor la stat, Rafila a spus că va exista o excepție.

„O parte din angajați vor fi transferați de la Ministerul Sănătății de la structura care gestioneaza cele 3 spitale, iar restul posturilor se vor scoate la concurs. În ipoteza în care de la 1 iulie se blochează angajările în sectorul public, în mod evident pentru acest proiect care înseamnă foarte mulți bani pentru România, va exista o excepție cu siguranță.”, a declarat Rafila.

Suspendarea angajărilor la stat - una din măsurile anunțate de Guvern de la 1 iulie

Guvernul a anunțat luni, 23 mai, lansarea de la 1 iulie a unui nou pachet de măsuri sociale și economice “Sprijin pentru România”, printre care un sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 lei și amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor din ultima perioadă.

Guvernul a mai promis măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, respectiv:

- diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10 %, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile, asistența socială;

- suspendarea angajărilor la stat;

- creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei;

-accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al PNRR. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.