Executivul va operaționaliza joi prin Ordonanță de urgență Agenția specializată să gestioneze investițiile în domeniul sănătății, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern. Tot printr-o Ordonanță de urgență, se va aproba și acordarea în luna iulie a unui ajutor financiar de 700 de lei pentru pensionarii ale căror venituri sunt sub 2.500 lei.

Sedinta Guvern CiucaFoto: Guvernul Romaniei
  • ”Astăzi prin Ordonanță de urgență (n.a OUG) operaționalizăm agenția specializată să gestioneze investițiile în domeniul sănătății. E o Ordonanță de urgență prin care realizăm practic punerea în funcțiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR, respectiv 2,5 miliarde euro fara TVA pentru investiții și reforme în sistemul medical
  • Prin aceasta Ordonanță putem să asigurăm mai multă coerență proiectului celor 3 spitale regionale Cluj, Iași și Craiova”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern de joi.

Premierul a anunțat că emiterea voucherelor pentru persoanele vulnerabile a început și că va fi adoptat încă un act asumat în pachetul de măsuri Sprijin pentru România.

  • „Continuăm implementarea măsurilor Sprijin pentru Romania. Azi putem să anunțăm că emiterea voucherelor sociale pentru persoanele vulnerabile a început. Aproximativ 2,5 milioane de persoane vor beneficia și de asemenea, așa cum ne-am angajat tot azi prin Ordonanță de urgență vom aproba acordarea în luna iulie a acelui ajutor financiar de 700 de lei pentru pensionarii ale căror venituri sunt sub 2500 lei. Discutăm de 3,3 milioane de beneficiari.”, a spus Ciucă.

Un alt act care va fi adoptat în ședința de Guvern de joi este un proiect de lege privind zonele metropolitane, prin care Guvernul își va îndeplini un jalon care era planificat pentru finele lunii iunie.

  • „Practic prin punerea în aplicare a acestei legi vom reuși cu adevărat să realizăm reformele la nivelul autorităților locale prin sporirea accesului la servicii și mobilitate și la servicii publice furnizate la nivel local (..)”, a mai spus premierul.

VEZI AICI CE ACTE SUNT PE AGENDA DE JOI A GUVERNULUI

Ce costuri vor fi cu înființarea ANDIS - agenția care va gestiona investițiile din sistemul sanitar

Ordonanța de Urgență menționată de premier pentru gestionarea investițiilor din Sănătate vizează înființarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS).

În nota de fundamentare se spune că în PNRR este prevăzut un număr de 78 de posturi pentru această agenție, numărul final urmând a fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.

Pentru acoperirea parțială a impactului financiar pe termen scurt și lung sunt prevăzuți 2.490 mii lei în PNRR pentru cheltuieli cu bunuri și servicii.

De asemenea, 16 posturi aferente Direcției Monitorizare Implementare Spitale Regionale din cadrul Ministerului Sănătății, vor fi transferate odată cu preluarea structurii acestei direcții de către ANDIS.

Suma deja bugetată aferentă acestor 16 posturi este aproximativ 2371 mii lei, anual.

  • Suma totală ce va fi absorbită din PNRR prin înființarea ANDIS este 148.000 mii lei.

Printre altele, din această sumă 59.280 mii de lei vor fi folosiți pentru pregătirea de studii de fezabilitate pentru viitoare investiții în infrastructura de sănătate, 3260 mii lei pentru pregătirea personalului și 9982 pentru elaborarea de ghiduri metodologice (de exemplu, norme, standarde, modele, repere de calitate, baze de date și documentație și altele similare), cheltuieli ce ar fi trebuit să fie făcute în mod normal din bugetul de stat. Astfel, suma totală primită prin PNRR pentru înființarea ANDIS, precum și beneficiile rezultate, depășesc cheltuielile de la bugetul de stat pentru următorii 4 ani.

De asemenea, pentru acoperirea cheltuielilor cu chiria și utilitățile, intenția este de a aplica la Programul Operațional de Asistență Tehnică 2021-2027, pentru rambursarea acestora.