Exercițiile fizice ne aduc foarte multe beneficii, mai ales dacă le facem regulat. Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport poate fi însă diferit pentru femei și bărbați, arată un studiu american, citat de BBC și The Telegraph.

O femeie face exerciții lângă un lacFoto: Michelangelo Oprandi / Alamy / Alamy / Profimedia

Cercetătorii au studiat care ar fi perioada zilei cea mai potrivită pentru a scăpa de kilogramele în plus sau pentru a ne menține sănătoși.

Cercetătorii americani spun că femeile ard mai multă grăsime corporală în timpul exercițiilor de dimineață, în timp ce bărbaților le sunt prielnice sesiunile de sport făcute seara.

Studiul a inclus 30 de bărbați și 26 de femei - toți activi și sănătoși, cu vârste cuprinse între 25 și 55 de ani.

Acești au fost monitorizați 12 săptămâni și a urmărit efectele unor programe de fitness variate, cum ar fi stretching, antrenamente cu exerciții de intensitate înaltă de durată scurtă sau antrenamente de anduranță.

Un grup a făcut exerciții înainte de ora 08:30, în timp ce celălalt grup a urmat aceleași activități seara, între orele 18:00 și 20:00.

Cum scapi de grăsimea din talie

De-a lungul celor 12 săptămâni, cercetătorii au măsurat tensiunea arterială și grăsimea corporală a participanților, precum și flexibilitatea și forța de la începutul și sfârșitul orei de sport, ajungând la concluzia că indiferent de momentul în care au făcut exerciții fizice, atât bărbații, cât și femeile și-au îmbunătățit starea generală de sănătate.

Cel mai bun moment pentru a face sport depinde de programul fiecăruia, spune Paul Arcierio, autorul principal al studiului și profesor în cadrul departamentului de științe ale sănătății și exercițiilor fizice la Skidmore College din New York.

Cu toate acestea, studiul american relevă că femeile care vor să scadă în centimetri în jurul taliei și să-și reducă tensiunea arterială ar trebui să facă mișcare dimineața, susține profesorul american.

În același timp, femeile care încearcă să-și îmbunătățească forța musculară în partea superioară a corpului, precum și starea lor generală de spirit și aportul de alimente, ar trebui să facă sport seara.

Când obțin bărbații cele mai bune rezultate

În cazul bărbaților, exercițiile făcute seara s-au dovedit a fi „ideale pentru cei interesați să își îmbunătățească sănătătea inimii și metabolică, dar și bunăstărea emoțională”, spune cercetătorul american.

Îmbunătățirea sănătății metabolice presupune reducerea riscului de afecțiuni precum obezitate, diabet de tip 2, boli de inimă și accident vascular cerebral.

Cercetătorii nu pot spune sigur de ce există aceste diferențe între bărbați și femei, comentând că este nevoie de cercetări suplimentare.

Studiul publicat în Frontiers in Physiology a fost realizat pe 56 de persoane cu o greutate normală, dar cercetătorii cred că aceste momente ale zilei în care să faci sport ar putea avea efect și asupra persoanelor care au o problemă cu greutatea.