Persoanele care petrec mai mult de o oră la raioanele alimentare pentru a citi eticheta fiecărui produs sau care mestecă alimentele de 50 de ori pentru a da impresia creierului că mănâncă mai mult s-ar putea confrunta cu o tulburare denumită ortorexie sau obsesia mâncatului sănătos, potrivit AFP.

MancareFoto: Sam Edwards / Caia Image / Profimedia

Acum, nu există un consens ştiinţific în ceea ce priveşte ortorexia. Cele două teorii susţinute cel mai frecvent se referă fie la clasarea printre tulburările de comportament alimentar (TCA), fie printre tulburările obsesive de comportament.

Cum poate fi identificată ortorexia

Ortorexia, care face obiectul unui număr mic de cercetări, poate fi identificată printr-un test alcătuit din zece întrebări şi elaborat de Steven Bratman, medic american care în 1995 a dat acest nume unei tulburări de care suferea chiar el.

''Dacă pacientul face o distincţie între alimentele sănătoase şi nesănătoase și îl invadează emoţii puternice şi disproporţionate în legătură cu alimentele nesănătoase, iar acest lucru are un impact asupra vieţii sale cotidiene, se confruntă probabil cu ortorexie'', a rezumat Alexandre Chapy, un psiholog francez.

Ortorexia are o ''proximitate'' cu anorexia, precizează el, dar există şi o diferenţă între cele două: ''Un ortorexic nu vrea să piardă în greutate'', obiectiv pe care îl urmăreşte o persoană cu anorexie.

''Le e teamă să nu fie otrăvite de pesticide sau de alimente, să moară de cancer''

''Persoanele ortorexice valorizează mai puţin imaginea corporală estetică, ci îşi privesc corpul prin prisma sănătăţii'', a precizat dieteticiana Laurence Myr.

Mai mult decât dorinţa de a fi într-o stare bună de sănătate, ''le e teamă să nu fie otrăvite de pesticide sau de alimente, să moară de cancer'', a mai precizat Alexandre Chapuy.

Aceste persoane au regimuri alimentare stricte, care nu sunt, în sine, problematice, ''atât timp cât nu suferim, nu ne izolăm, iar sănătatea nu este afectată'', a subliniat psihologul.

Potrivit lui Laurence Myr, cu toate acestea, persoanele care urmează regimuri specifice suprimând anumite tipuri de alimente ar putea fi ''mai înclinate spre a dezvolta o tulburare'' alimentară.

''Dezvoltarea unor comportamente extrem de stricte, aşa cum se întâmplă în cazul unei persoane ortorexice, determină probleme sociale'' şi poate crea o trecere spre un comportament obsesiv, a adăugat ea. În contextul diferitelor scandaluri agro-alimentare, cum ar fi recentele contaminări ale ciocolatei sau pizzei cu bacterii, ''încrederea consumatorilor este foarte slăbită''.

Dieteticiana Laurence Myr evocă o prevalenţă a fenomenului la ''sportivi, studenţi la medicină, cercetători sau dieteticieni''. Cu toate acestea, nu există cifre oficiale referitoare la amploare acestei tulburări pe plan global. (Sursa: Agerpres)