La capătul a peste 2 ani de pandemie, restricțiile au fost ridicate în majoritatea țărilor, iar numărul zilnic de infectări este tot mai scăzut - în România, sunt zile când bilanțul este sub pragul de 500 de infectări. Putem spune însă că pandemia s-a încheiat? Ce ne așteaptă în toamnă și când ar putea fi cu adevărat declarată închisă pandemia?

Dr. Adrian MarinescuFoto: AGERPRES

„Eu aș spune că este o situație mai bună cu COVID-ul, dar nu s-a terminat cu COVID-ul”, a explicat Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului Matei Balș, în cadrul unui eveniment organizat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

„Partea aceasta de conviețuire cu COVID-ul, din 2022, va rămâne”, adaugă medicul Adrian Marinescu, aflat în prima linie COVID pe toată durata pandemiei.

Ne așteaptă un nou val în toamnă? „Cred că vom fi luați ușor pe nepregătite”

În toamna care urmează se va înregistra o nouă creștere a numărului de cazuri, „dar nu va fi cu un impact important - nu vom mai avea valul de îmbolnăviri de la Delta sau Terapiile Intensive pline”, afirmă Adrian Marinescu. „Aici este foarte greu de spus și nimeni nu cred că poate să spună exact”, spune directorul medical al Institutului Matei Balș.

Adrian Marinescu se așteaptă totuși ca această creștere, așteptată în toamnă, să pună presiune pe spitale, chiar dacă incomparabilă cu precedentele valuri: ”Această creștere va însemna o presiune pentru că, până atunci, spitalele vor trece aproape cu totul la zonă verde. Cred că vom fi luați ușor pe nepregătite, mai ales că vaccinarea, cel mai probabil, va scădea și mai mult. De asemenea, nu știm dacă în toamnă vom avea sau nu o variantă nouă de vaccin, updatat la noile variante virale. Vor fi pacienți care vor avea nevoie de evaluare, spitalizare și va fi o presiune. Și dacă vor fi cazuri de gripă va fi o presiune.”

„Se va spune, cel puțin în primele două săptămâni, că va fi un val, că s-a întors. Dar nu va fi cu impact, părerea mea este că nu va fi un impact mare, va fi o conviețuire cu virusul”, mai spune medicul.

Dr. Adrian Marinescu în combinezon de protecție, în timpul pandemiei / Foto: Arhiva personală

Conviețuirea cu virusul va continua și după ce pandemia va fi declarată oficial încheiată

Medicul Adrian este de părere că „această conviețuire a început din 2022 și așa va rămâne până când se încheie cu totul discuția despre infecția cu SARS-CoV2, nu despre pandemie. Pandemia va trece la focare izolate și nu va mai fi pandemie, dar nu are legătură cu dispariția completă a infecției cu SARS-CoV2”.

Pandemia se va transforma, ușor-ușor: „Mă întreb când se va declara că nu mai este pandemie. În momentul de față nu putem spune că pandemia s-a închis, pentru că pandemia nu se referă numai la numărul de cazuri, se referă și la aria geografică. Ar trebui făcuți niște pași.”

Adrian Marinescu se așteaptă ca în această vară „să avem o definiție clară de închidere a pandemiei și transformarea în focare. Dar va urma și toamna, cu sezonul rece, și fiind foarte aproape, va fi greu de crezut că vor anunța închiderea pandemiei în vară, având în vedere că în toamnă probabil vom intra din nou de definiția de caz pentru pandemie. Și atunci, probabil că vor lăsa să treacă și sezonul rece, iar după sezonul rece, cel mai probabil în 2023, va fi declarată închiderea pandemiei.”

Pandemie / Foto: Profimedia Images

„Am ieșit bine din această pandemie”

Medicul Adrian Marinescu afirmă că, în comparație cu gripa spaniolă spre exemplu, dacă ne uităm la numărul de decese, „am ieșit bine din această pandemie”.

„Că a fost vorba despre vaccinare, că a fost vorba despre măsurile de protecție, că a fost vorba despre personal medical mai bine pus la punct, totuși este clar că am ieșit mai bine”, este de părere directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș.

Adrian Marinescu subliniază și că, în ciuda scăderii numărului de cazuri și faptului că ne îndreptăm către finalul pandemiei, nu trebuie să uităm de cei vulnerabili, care ajung în continuare la Terapie Intensivă, iar pe ei „ar trebui să îi protejăm”.

„Acum circulă și în presă opinia că nu mai este nevoie de prevenție, nu mai este nevoie de vaccin, că acum, dacă avem tratament, este ok”, atrage atenția medicul.

„Spunea cineva la un moment dat că sunt puțini, iar măsurile restrictive nu trebuie să le impui pentru o minoritate. De acord. Numai că pe ei trebuie să îi protejezi. Oamenii care au probleme de sănătate, chiar dacă sunt puțini, s-ar putea să fie din familia ta și să conteze nu numărul, ci persoana în sine”, arată Adrian Marinescu.

El subliniază că „atunci când spunem persoane vulnerabile nu vorbim doar despre persoane cu vârsta de peste 80 de ani, vorbim și despre persoane de 40 de ani cu obezitate, au boli despre care nu știu, ajung și ei în Terapie Intensivă”.