Doza a patra de vaccin împotriva COVID-19 poate fi administrată începând de astăzi în România. Cine poate face doza 4, unde te poți vaccina, cu ce vaccin și la cât timp după doza 3? Totul despre doza 4, în 10 întrebări și răspunsuri.

Vaccinare împotriva COVID-19Foto: AGERPRES

1. Cine poate face doza 4?

Doza a patra de vaccin împotriva COVID-19 se administrează la cerere. Pot face a patra doză persoanele de peste 18 ani care au fost vaccinate cu trei doze de vaccin împotriva COVID-19. O altă condiție este să fi făcut anterior vaccin ARN mesager.

2. Unde poți face doza 4?

Doza a patra de vaccin împotriva COVID-19 va putea fi administrată la cerere în centrele de vaccinare și în cabinetele de medicină de familie din România începând de astăzi.

3. Cu ce vaccin se face doza 4?

Doza a patra poate fi făcută în România, deocamdată, doar cu vaccinul Comirnaty, produs de Pfizer BioNTech.

4. La cât timp după doza 3 se poate administra doza 4?

Doza a patra se poate administra la minimum 4 luni de la efectuarea dozei a treia de vaccin. Asta înseamnă că cei care s-au vaccinat cu a treia doză înainte de jumătatea lunii ianuarie pot face și doza patru, dar doar dacă își doresc, explică Andrei Baciu, președintele Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării împotriva COVID-19 și secretar de stat în Ministerul Sănătății.

5. Ce se întâmplă cu persoanele care s-au vaccinat anterior cu vaccin AstraZeneca?

Persoanele care nu au toate cele trei doze cu ARN mesager pot face a patra doza - de exemplu, dacă ai făcut doua doze cu Astra Zeneca, iar a treia doză cu vaccin de tip ARN mesager, te poți vaccina acum cu doza 4.

6. Ce se întâmplă dacă te-ai vaccinat anterior cu vaccin Johnson&Johnson?

În acest caz, Ministerul Sănătății nu recomandă încă vaccinarea cu doza suplimentară.

7. Ai nevoie de programare pentru a face doza 4?

Persoanele care solicită vaccinarea cu a patra doză se vor adresa direct centrului de vaccinare și cabinetelor medicilor de familie, cu înregistrarea datelor privind vaccinarea direct în Registrul Electronic Național al Vaccinurilor. Nu este nevoie, așadar, de programare prin platformă, explică Andrei Baciu, președintele CNCAV.

8. Cui este recomandată doza 4 de vaccin?

Efectuarea dozei a patra de vaccin este recomandată în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, arată Ministerul Sănătății. Oricine dorește și se încadrează în criteriile de mai sus poate face însă, la cerere, doza 4.

9. Care este dovada vaccinării cu doza 4?

Dovada vaccinării cu doza a 4-a va fi reprezentată de adeverința de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări, sau de certificatul digital.

10. Până când te poți adresa centrelor de vaccinare?

Centrele de vaccinare din afara spitalelor au început deja să se închidă în România. Până la data de 1 iulie te mai poți vaccina în centrele de vaccinare din spitale. De la 1 iulie, campania de vaccinare împotriva COVID-19 se mută integral la medicii de familie.