​Înscrierea la o școală postliceală sanitară va fi permisă în continuare tuturor absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Proiectul de lege inițiat de medicul și deputatul USR Adrian Wiener privind promovarea obligatorie a examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare a fost respins de Parlament.

Asistente medicaleFoto: AGERPRES

Este pentru a doua oară când Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, încearcă să treacă prin Parlament acest proiect de lege. Spune că a treia oară nu va mai încerca: „Nu există un motiv rațional pentru care această lege să fie respinsă. Ai impresia că te lovești de un zid care este impermeabil la orice argument”, declară pentru HotNews.ro Adrian Wiener, inițiatorul proiectului de lege.

„Cei care decid asupra lipsei reformelor din sănătate consideră că asistenții medicali fac doar injecții”

„Sentimentul evident este că a fost un vot pentru patronii școlilor postliceale de asistente. Am vorbit și cu Ordinul Asistenților Medicali, care susține această lege. Nu există un motiv rațional pentru ca ea să fie respinsă. Ai impresia că te lovești de un zid care este impermeabil la orice argument”, a declarat Adrian Wiener pentru HotNews.ro.

Adrian Wiener mai spune că „m-aș fi așteptat ca și Ministerul Sănătății să spună ceva, dar nu a spus nimic. Profesia de asistent medical este una pentru care în alte țări ai nevoie de studii superioare, nu e tâmplărie. Calitatea actului medical depinde în mare măsură de asistentul medical. Personalul medical trebuie definit prin profesionalism, empatie, dar mai ales prin capacitate de asimilare continuă a informațiilor.”

Adrian Wiener, medic și deputat USR

Adrian Wiener povestește și ce „replică cinică” a primit de la un parlamentar AUR: „Nu înseamnă că dacă nu ai bacu' nu știi să faci o injecție”.

Aceasă replică „spune totul despre cum este percepută profesia de asistent medical. La fel de cinic au respins și PNL - PSD, aducând argumentul discriminării față de tinerii care au posibilitatea de a urma alte căi profesionale, chiar dacă nu au promovat bacalaureatul. Pe scurt, cei care decid asupra (lipsei) reformelor din sănătate consideră că: asistentele/asistenții fac doar injecții; profesia lor este egală cu orice altă pregătire oferită de școlile profesionale.”

„În calitate de medic și strict ca opinie proprie asum faptul că profesia medicală, dincolo de vocație, este una care necesită maturitate și responsabilitate deplină. Bacalaureatul este un examen național, nu unul de excelență. Un pas esențial pentru reforma și creșterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovării acestui examen de maturitate”, mai spune Adrian Wiener.

Legea inițiată de Adrian Wiener, susținută și de Ordinul Asistenţilor Medicali - echivalentul Colegiului Medicilor pentru profesia de asistent

Respingerea proiectului de lege este cu atât mai greu de explicat cu cât inițiativa legislativă era susținută inclusiv de Ordinul Asistenților din România - organismul de reglementare a profesiei de asistent medical și moașe. Ordinul Asistenților Medicali din România a susținut proiectul de lege „tocmai pentru că ar crește prestigiul profesiei”, afirmă Adrian Wiener.

Ordinul Asistenților Medicali este, practic, echivalentul Colegiului Medicilor pentru profesia de asistent medical.

Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - filiala București, declara, în urmă cu două luni, pentru HotNews.ro, că inițiativa legislativă depusă de Adrian Wiener este „o propunere foarte bună”, deoarece, spunea ea, „ar crește din start calitatea oamenilor care intră în această profesie”.

Nu în ultimul rând, spunea Carmen Mazilu, în zona profesională se discută de mult timp acest lucru: „De multă vreme se discută în zona profesională despre acest lucru. Ar crește din start calitatea oamenilor care intră în această profesie. Bineînțeles că, după aceea, prin pregătire continuă, ei ar reuși să fie niște profesioniști adevărați. Acum vom vedea dacă nu cumva legea disciminării nu va împiedica acest proiect.”

Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali

„Părerea mea, ca președinte de organizație ce reprezintă asistenții medicali și personal, ca profesionist, este că această barieră - diploma de bacalaureat - este necesară, măcar la școlile postliceale sanitare, deoarece aceste școli au un specific special. Aceste școli pregătesc oameni pentru a profesa în spitale, pentru a face îngrijiri de sănătate. Nu oricine poate să facă acest lucru, iar pregătirea trebuie să reflecte atât maturitate, cât și valori personale, pentru că este o profesie vocațională - lucrăm cu oameni, nu cu piese care pot fi refăcute”, a adăugat Carmen Mazilu.

"Așadar, din punctul meu de vedere, este o măsură bună", sublinia președintele Ordinului Asistenților Medicali.

Carmen Mazilu a explicat pentru HotNews.ro ce se întâmplă acum cu cei care merg la o școală postliceală sanitară fără bacalaureat: „Ce s-a întâmplat până acum? Ei intrau fără bacalaureat și ieșeau, uneori, fără bacalaureat din școala postliceală sanitară. Practic, primeau o diplomă de absolvire, dar, atunci când mergeau la spital pentru a se angaja, majoritatea dosarelor de concurs aveau cerințe și pentru bacalaureat. Din acest motiv, foarte mulți dintre ei nu au reușit să se angajeze - practic, s-a creat posibilitatea existenței unei mase de absolvenți de școli postliceale care nu aveau acces la posturile din spitale. Spitalele au dreptul să își selecteze personalul și, dacă unui portar sau unui instalator îi ceri să aibă bacalaureatul, la asistenții medicali părea puțin paradoxal să nu impui această cerință - diploma de bacalaureat.”

Concluzia președintelui Ordinului Asistenților Medicali: „Eu consider că este o propunere foarte bună și chiar ar trebui implementată, pentru că în felul acesta am putea să știm că vor avea acces la școlile postliceale sanitare oameni pregătiți.”

Avem sau nu asistenți medicali fără diplomă de bacalaureat în spitalele din România?

Ce prevedea proiectul de lege inițiat de Adrian Wiener și respins de Parlament:

"Lege pentru modificarea art. 44 alin. (9) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011:

Parlamentul României adoptă prezenta lege:

Alineatul 9 al articolului 44 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, se modifică și va avea următorul cuprins:

"(9) Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat."

Proiectul de lege fusese semnat de alți 38 de deputați și senatori USR.

Proiectul de lege și expunerea de motive pot fi consultate integral aici.

Absolvenți de școală sanitară posliceală / Foto: Agerpres

Ce se întâmplă însă acum cu cei care merg la o școală postliceală sanitară fără să aibă diploma de bacalaureat? Și, mai ales, cu cei care termină și postliceala fără să fi promovat și bacalaureatul? Există cazuri de asistenți medicali angajați fără diplomă de bacalaureat în spitalele din România?

Teoretic, chiar dacă există posibilitatea ca ei să obțină diploma de absolvent al școlii postliceale de asistenți fără diploma de bacalaureat, de regulă, spitalele pun condiția diplomei de bacalaureat la concursul de angajare, a declarat Carmen Mazilu, președintele filialei din București a Ordinului Asistenților Medicali din România, pentru HotNews.ro.

"Ce s-a întâmplat până acum? Ei intrau fără bacalaureat și ieșeau, uneori, fără bacalaureat din școala postliceală sanitară. Practic, primeau o diplomă de absolvire, dar, atunci când mergeau la spital pentru a se angaja, majoritatea dosarelor de concurs aveau cerințe și pentru bacalaureat. Din acest motiv, foarte mulți dintre ei nu au reușit să se angajeze - practic, s-a creat posibilitatea existenței unei mase de absolvenți de școli postliceale care nu aveau acces la posturile din spitale. Spitalele au dreptul să își selecteze personalul și, dacă unui portar sau unui instalator îi ceri să aibă bacalaureatul, la asistenții medicali părea puțin paradoxal să nu impui această cerință - diploma de bacalaureat", a explicat pentru HotNews.ro Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - filiala București.

De cealaltă parte, Adrian Wiener, medic și inițiatorul proiectului de lege, spune că, chiar dacă pot fi cazuri rare, nu este exclus să existe, în spitalele din România, și asistenți medicali fără diplomă de bacalaureat. Adrian Wiener afirmă că pot fi cazuri rare, însă "unii dintre cei cu care am vorbit, pentru că m-am documentat pentru acest proiect, mi-au spus că da, există uneori astfel de cazuri, posibil în spitalele de stat și în mediul privat".

Citește și: