​Medicul curant din secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani a fost sancţionat cu amendă de 10.000 de lei în cazul femeii de 64 de ani care a decedat în unitatea medicală după ce a fost transportată cu ambulanţa de mai multe ori între două spitale, din cauza unor teste COVID-19.

CoronavirusFoto: Profimedia Images / Praful Gangurde/Hindustan Times / Arhivă: Shutterstock Editorial

Medicul curant, amendat pentru nerespectarea procedurilor

Primele rezultate ale anchetei desfăşurate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au fost date publicităţii de prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici.

„DSP Vrancea a finalizat verificările efectuate în ceea ce priveşte cazul pacientei transportate succesiv între SJU Focşani şi Spitalul Municipal Adjud. Pacienta s-a prezentat pe 3 mai la Spitalul Municipal Adjud în vederea internării în secţia de recuperare, conform unei programări prealabile. Conform procedurii, aici a fost testată pentru infecţia SARS-CoV-2, iar rezultatul a fost pozitiv, motiv pentru care a fost trimisă cu bilet de trimitere la Spitalul Judeţean Focşani, având în vedere şi multiplele comorbidităţi. Ulterior, la Spitalul Judeţean a fost testată şi consultată în aceeaşi zi, însă consultul clinic nu a evidenţiat semne şi simptome pentru infecţia COVID-19, astfel că a fost retrimisă în vederea internării la Adjud. La Spitalul Adjud a fost retestată, iar rezultatul a fost din nou pozitiv, motiv pentru care a fost internată în Secţia de infecţioase a SJU Focşani, cu diagnosticul de 'infecţie COVID-19 formă medie/ uşoară', rezultatul testării RT-PCR pozitiv fiind eliberat în data de 4 mai. În aceeaşi zi au continuat investigaţiile medicale, rezultatul CT evidenţiind absenţa imaginilor sugestive de afectare pulmonară. Pacienta a decedat în data de 7 mai, iar la solicitarea familiei va fi efectuată necropsia, urmând a fi stabilite cauzele decesului”, a declarat Nicuşor Halici, citat de Agerpres.

Acesta a transmis condoleanţe familiei şi spune că vor fi făcute toate demersurile necesare pentru a face lumină în acest caz.

Potrivit DSP Vrancea, medicul curant a fost sancţionat cu amendă contravenţională de 10.000 de lei: „Faţă de cele constatate a fost aplicată amendă contravenţională, în valoare de 10.000 lei, medicului curant al secţiei de Boli Infecţioase, conform prevederilor art. 30, lit. o, HG 857/2011, pentru nerespectarea procedurilor în privinţa actului medical acordat pacienţilor cu COVID-19, prevăzute de OMS nr. 1513/2020, cu modificările şi completările ulterioare”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al DSP Vrancea, Silviu Stancu.

Dosar penal deschis după ce familia a făcut plângere

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Vrancea a întocmit un dosar penal în acest caz, după ce familia a depus plângere: „Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Vrancea efectuează cercetări într-un dosar penal privind moartea suspectă a unei femei în vârsta de 64 ani, în cadrul unei unităţi medicale. Sesizarea a fost înregistrată la data de 9 mai”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Paula Enache.

Săptămâna trecută, o femeie de 64 de ani a fost transportată cu ambulanţa de mai multe ori între Spitalul Municipal Adjud, unde testarea rapidă pentru COVID-19 a ieşit de două ori pozitivă şi SJU Focşani, unde rezultatul testelor rapide a fost negativ, în cele din urmă fiind internată în secţia de Boli Infecţioase a SJU Focşani, în aşteptarea testului RT-PCR, care a confirmat faptul că pacienta avea COVID-19. Femeia, care suferea de obezitate morbidă, diabet şi insuficienţă cardiacă şi suferise în luna martie o intervenţie chirurgicală la şold, ar fi fost asimptomatică, fapt pentru care spitalul judeţean a dispus autopsia pentru stabilirea cauzelor care au dus la decesul acesteia.

De asemenea, la spitalul judeţean este în curs o anchetă administrativă care urmează să stabilească responsabilităţile, iar în funcţie de rezultatul acestei anchete se va stabili dacă vor fi sesizate Consiliul de etică şi Colegiul Medicilor.