Două noi cazuri suspecte de hepatită de origine necunoscută au fost raportate vineri în România: este vorba despre o fată de 10 ani și un băiat de 16 ani, ambii din Sibiu.

Cazurile de hepatita la copii provoaca ingrijorari in EuropaFoto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Potrivit unei informări transmise de reprezentanţii DSP Sibiu, primul caz a fost raportat pe 19 aprilie.

„Băiat de 16 ani, internat iniţial la Spitalul Municipal Mediaş, ulterior transferat la Spitalul de Pediatrie din Sibiu cu suspiciunea de hepatită acută. Markeri virali pentru hepatită virală A, B, C şi E au fost negativi, ca şi probele pentru determinarea anticorpilor anti Leptospiră. Copilul este în continuare internat, investigat şi supravegheat, cu evoluţie staţionară, fără elemente de agravare”, se precizează în informarea DSP Sibiu, citată de Agerpres.

Un al doilea caz a fost raportat pe 26 aprilie. Este vorba de o fetiţă de 10 ani, cu markeri de asemenea negativi pentru Hepatită virală A, B, C , pentru Hepatită virală E probele fiind încă în lucru. În prezent, fetiţa este externată, cu stare ameliorată.

Alte 3 cazuri suspecte de hepatita misterioasă, anunțate săptămâna aceasta

Alte două cazuri suspecte de hepatita de origine necunoscută în România fuseseră anunțate ieri de Ministerul Sănătății: un bebeluș în vârstă de 8 luni și un copil de 10 ani. Ambii sunt în îngrijire medicală și „se așteaptă ultimele rezultate ale analizelor să vedem dacă avem o cauză identificabilă”, a anunțat ieri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Cei doi copii suspecți de îmbolnăvire cu noul tip de hepatită nu sunt din București, unde se înregistrase, luni, primul caz suspect din țara noastră - o fetiță de 5 ani.

O fetiță de 5 ani din zona București-Ilfov, internată din data de 4 aprilie, este primul caz din România care se încadrează în simptomele din definiția de caz stabilită de OMS, anunța luni seară Ministerul Sănătății. Fetița nu a intrat în contact cu vreun alt caz cunoscut de boală.

Hepatita este o inflamație a ficatului, un organ vital care procesează nutrienții, filtrează sângele și ajută la combaterea infecțiilor. Când ficatul este inflamat sau deteriorat, funcția acestuia poate fi afectată.

Cel mai adesea, hepatita este cauzată de un virus, iar adenovirusurile sunt un tip comun de virus răspândit de la persoană la persoană, care poate provoca o serie de boli ușoare până la mai severe. Dar aceste tipuri de virus sunt doar rar raportate ca fiind o cauză a hepatitei severe la persoanele sănătoase.

Organizația Mondială a Sănătății a precizat că investigația asupra cauzei trebuie să se concentreze pe factori precum „susceptibilitatea crescută în rândul copiilor mici ca urmare a unui nivel mai scăzut a circulației adenovirusului în timpul pandemiei de COVID-19, potențiala apariție a unui nou adenovirus, precum și o infectare simultană cu SARS-CoV -2”.

Cum recunoști repede hepatita acută gravă

Medicul Mihai Craiu a descris, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, cele mai frecvente simptome care pot indica prezența unei hepatite acute grave, subliniind că este bine ca toți părinții să o poată recunoaște.

Un copil cu hepatită virală acută gravă poate avea următoarele simptome:

  • icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi, vezi poza din comentarii)
  • stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil
  • urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)
  • scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
  • mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
  • sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv
  • În general copilul cu hepatită se simte mult mai rău decât arată!

„Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e superofertă la tv) ci mergeti la medic! Urgent!”, este sfatul lui Mihai Craiu.