​Medicii de familie se tem că vor plăti din buzunar vaccinurile împotriva COVID-19 care vor rămâne nefolosite sau vor expira. De la 1 iulie, vaccinarea împotriva COVID-19 va fi posibilă exclusiv în cabinetul medicului de familie. Ca și în cazul testării pentru COVID-19, medicii nu sunt obligați să administreze acest vaccin în cabinetele lor, ci o vor face doar cei care vor dori acest lucru. Cu două luni înainte ca vaccinarea COVID să se mute exclusiv în cabinetele lor, medicii de familie sunt îngrijorați că, practic, condițiile impuse de autorități mai degrabă îi descurajează să fie parte din această campanie.

Vaccinare împotriva COVID-19Foto: AGERPRES

Info pe scurt:

  • Mărul discordiei este un Ordin recent al Ministerului Sănătății, semnat de secretarul de stat Adriana Pistol, care prevede că în cazul vaccinurilor COVID-19, care sunt multidoză - cu 5, 6 sau 10 doze - marja de pierdere acceptată, care nu li se impută medicilor - nu trebuie să o plătească - este de 25%. Conform acestui ordin, piederile care depășesc 25% din cantitatea (dozele) de vaccin sunt plătite de medici.
  • Vaccinurile COVID-19 sunt multidoză - în 5, 6 sau 10 doze. Odată vaccinat un pacient, restul dozelor trebuie consumate în 6 ore, iar în caz contrar, sunt aruncate. Medicii de familie spun că este puțin probabil să aibă doi pacienți programați la vaccinare în decurs de 6 ore, având în vedere interesul scăzut din ultima perioadă, și cu atât mai puțin 5, 6 sau 10 pacienți.
  • O altă problemă reclamată este aceea că medicii de familie nu au, în cabinetele lor, condiții pentru a păstra vaccinurile congelate. Odată decongelate, acestea pot fi păstrate în frigider, la temperatura de 2-8 grade Celsius, timp de 30 de zile. După 30 de zile, vaccinurile nu mai sunt valabile - încă o posibilă sursă de pierderi pe care medicii le-ar putea plăti din buzunar.
  • Pierderi au existat și până acum, în centrele de vaccinare COVID, însă nu au fost imputate nimănui.
  • Medicii de familie consultați de HotNews.ro nici măcar nu știu, în acest moment, cât costă o doză de vaccin COVID-19.
  • La presiunea medicilor de familie și a presei, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, promite că până la 1 iulie se va găsi o soluție.

„Dacă nu ai 6 pacienți de vaccinat, nu mai vaccinezi, practic”

Și până acum exista prevederea ca medicii să plătească toate tipurile de vaccin care rămân nefolosite în cabinetele lor, după ce le-au primit de la DSP. Fiind însă vorba despre vaccinuri monodoză, acest lucru a putut fi gestionat relativ ușor, spun medicii consultați de HotNews.ro.

Principala problemă în cazul vaccinului împotriva COVID-19 este însă aceea că flacoanele sunt multi-doză: „Toate tipurile de vaccin pe care nu le consumăm sau expiră sunt plătite de medici, dar problema cu vaccinurile pentru COVID-19 sunt că sunt multidoză. Dacă nu ai 6 pacienți de vaccinat, nu mai vaccinezi, practic”, a explicat pentru HotNews.ro dr. Daciana Toma, medic de familie și secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei.

Dr. Daciana Toma (centru), medic de familie și secretarul Societății Naționale de Medicina Familiei

Am întrebat-o pe dr. Daciana Toma dacă, în aceste condiții, se așteaptă la o reticență din partea colegilor săi de a aduce în cabinete vaccinul împotriva COVID-19: „Dacă îmi complici existența, atunci eu, ca medic, de ce să mai fac vaccinări?”, a venit răspunsul.

Mai ales că, spune dr. Daciana Toma, „în februarie anul acesta, cei care au solicitat vaccin Hexacima (vaccin diftero-tetano-pertussis - n.red) au primit vaccin care expira în luna februarie”.

De ce este special vaccinul COVID

Vaccinul COVID-19 este special în primul rând din cauza condițiilor de ambalare și de păstrare. Acesta este ambalat multidoză - în pachete cu 5, 6 și 10 doze.

Odată deschis pachetul, toate dozele trebuie folosite în termen de 6 ore. După 6 ore, ce nu a fost folosit se aruncă.

În aceste condiții, medicii se tem că, la un pachet cu 6 doze spre exemplu, riscă să folosească o singură doză, iar 5 să arunce, în varianta foarte probabilă în care, în termen de 6 ore, au la cabinet un singur pacient care dorește să se vaccineze.

În cazul a 10 doze, ei riscă să arunce 9 doze.

Pe cine sacrifici în acest caz? Pe pacientul care dorește să se vaccineze sau pe medicul care riscă să plătească dozele pierdute din buzunar?

Nu în ultimul rând, medicii de familie nu au, în cabinetele lor, condiții pentru a păstra vaccinurile congelate, ci la temperatură de frigider, la care ele rezistă doar 30 de zile - vaccinurile pot fi păstrate 30 de zile la temperatura de 2-8°C. Dacă în 30 de zile nu se consumă, sunt aruncate. Și de aici pot decurge noi pierderi.

Alexandru Rafila: Până la 1 iulie găsim o soluție

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a promis, la insistențele medicilor de familie și ale presei, că Ministerul Sănătății caută o soluție ”care să nu împovăreze medicii de familie”, pe care oficialul spune că îi vrea parteneri în această campanie de imunizare a populației, dar și în altele, care vor urma.

”Până la 1 iulie (data la care vaccinarea împotriva COVID-19 urmează să se mute exclusiv în cabinetele medicilor de familie - n.red.) găsim o soluție”, a promis ieri ministrul Sănătății, într-o conferință de presă organizată la Spitalul de Copii Marie Curie din București.

Surse medicale au confirmat pentru HotNews.ro să Rafila este în discuții de câteva zile cu medicii de familie, în căutarea unei soluții la această problemă.

Vaccinarea împotriva COVID-19, doar la medicul de familie de la 1 iulie

Toate centrele de vaccinare împotriva COVID-19 din afara spitalelor urmează să fie închise în perioada următoare - o parte dintre ele deja s-au închis - iar începând cu data de 1 iulie, vaccinarea împotriva COVID-19 se va putea face exclusiv în cabinetele medicilor de familie.

Până la data de 1 iulie ar urma să mai funcționeze doar centrele de vaccinare organizate în cadrul spitalelor, în timp ce restul centrelor, organizate în alte locații, vor fi închise.