„Zeci de mesaje de la părinți arată că aceștia se confruntă (cum era de așteptat primăvara) cu o boală foarte sâcâitoare, apărută recent la copiii lor - varicela”, scrie medicul Mihai Craiu, unul dintre cei mai cunoscuți pediatri din România, într-o postare pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Dr. Mihai CraiuFoto: Spitalul Virtual pentru Copii (Facebook)

Dr. Mihai Craiu atrage atenția că „pe lângă spaima estetică (toți am văzut copii sau adulți cu semne de „vărsat de vânt” pe față), puțini cunosc complicațiile grave ale unei boli extrem de contagioase”.

„Dacă ne uităm la imaginea referitoare la incidența raportată oficial în România (de către Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile) vom vedea că, anterior pantemiei, suntem relativ constanți... undeva la 200 cazuri la 100.000 populație. De peste 10 ani”, mai spune medicul Mihai Craiu, care subliniază însă că, potrivit unui studiu din China, într-o provincie cu populație de 4 ori mai mare decât a României, numărul de cazuri este de aproximativ 5 ori mai mic.

Ce trebuie să știe toți părinții despre varicelă, o boală extrem de contagioasă, potrivit medicului Mihai Craiu:

  • 1. Poate fi prevenită prin vaccinare, așa cum precizează atât autoritățile românești cât și ECDC:
  • două doze, începând cu 11 luni, cel mai rapid.
  • 2. Pacientul cu varicelă, având un risc mare de complicații severe, poate fi tratat cu antivirale sau imunoglobuline specifice VZIG (Varicella Zoster Immune Globulin). Iar aceste antivirale sunt Aciclovir și Valaciclovir.
  • Nu se recomandă tratamentul cu antibiotice sau isoprinosine.
  • Și nici cu aspirina (poate apărea o complicație mortală - sindromul Reye - sau Ibuprofen după ce a apărut erupția cu vezicule și pustule.